Španac iskren
63

Guardiola: Ukinite ovo takmičenje, žao mi je Kanea i Rashforda, igrači pate

F. Z.
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Manchester Cityja večeras će igrati utakmicu 24. kola engleskog Premiershipa, a Građani gostuju na Bramall Laneu kod ove sezone fantastičnog Sheffield Uniteda.

Ritam "srijeda - subota" u Premiershipu gotovo da ne prestaje, a s obzirom na to da klubovi igraju i FA kup, kao i Liga kup, a oni najbolji i evropska takmičenja, treneri često negoduju zbog strahovitog tempa i ritma.

Guardiola smatra kako su povrede Marcusa Rashforda i Harryja Kanea uzrokovane upravo velikim brojem utakmica, a rješenje vidi u ukidanju Liga kupa, iako je s Građanima ovaj trofej osvajao dva puta. Ove sezone igraju polufinale, a u prvom susretu slavili su na Old Traffordu protiv gradskog rivala rezultatom 3:1.

"Ukinite ovo takmičenje. Manje utakmica, manje takmičenja, manje timova, više kvaliteta, manje kvantiteta. Ljudi mogu živjeti s manje nogometa, ovo je previše. Sezona počne kasno na ljeto i dugo igramo jednu utakmicu sedmično, a onda počnemo igrati 2-3 utakmice sedmično. U februaru imamo dvije utakmice u dvije sedmice, a onda imamo 72 utakmice u jednoj sedmici. To je malo čudno", rekao je Guardiola i dodao:

"Igrači se jednostavno slome zbog tolikog broja utakmica. Nisam iznenađen. Žao mi je Kanea i Rashforda. Zvaničnici bi trebali nešto uraditi, svi se treneri žale, ali njih jednostavno nije briga. Konstantno igramo svaka 2-3 dana. Igrači pate", istaknuo je Guardiola.