Radio za Građane
4

Guardiola u središtu policijske istrage: Haker mu ukrao podatke s emaila i tražio 100.000 funti

Klix.ba
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Pep Guardiola je u središtu policijske istrage nakon što je navodni haker pokušao prodati njegove privatne emailove za 100.000 funti, javili su engleski mediji.

Muškarca je uhapsila policija u Manchesteru nakon što je hakirao email trenera Manhcester Cityja dok je radio na Etihadu 2017. godine.

On tvrdi da je dobio pristup privatnim podacima nogometaša, kao i podacima koji se tiču transfera. IT radnik kaže kako je to bila "najlakša stvar za uraditi".

Rekao je da je Guardiolinom emailu pristupio sa svog mobitela i da je skinuo sve privatne emailove, povjerljive podatke o transferima i kompletnu listu kontakata.

Kaže i kako je vidio razgovore koji se tiču mogućih transfera u Manchester City, a među imenima koja su se spominjala su Matthijhs de Ligt i Sokratis Papastathopoulos.

Ističe i kako ima sve podatke o nogometašima, a među njima su i bivši igrači ekipe s Etihada poput Joea Hearta i dugogodišnjeg kapitena Vincenta Kompanyja.

Muškarac je pokušao iznuditi 100.000 funti, a tražio je da bude isplaćen u kriptovaluti Bitcoin. Policija je uhapsila muškarca u Manchesteru u ponedjeljak. Pretražili su njegovu kuću i mobilne telefone, kao i email račune. Navodno je bio zaposlenik Manchester Cityja od 2016. do 2018. godine.