Nogomet
2

Guardiola savjetovao Messiju da ostane u Barceloni

Klix.ba
Lionel Messi (Foto: EPA)
Lionel Messi (Foto: EPA)
Trener minhenskog Bayerna Josep Guardiola savjetovao je argentinskom reprezentativcu i zvijezdi Barcelone Lionelu Messiju da ne mijenja klub.

Guardiola je rekao Messiju da ostane u Barceloni, da bude strpljiv te da vjeruje treneru Luisu Enriqueu. Nekadašnji saradnici iz Barce su razgovarali telefonom nakon što su se prošle sedmice intenzivirale spekulacije o Messijevom odlasku sa Camp Nou stadiona. Podsjetimo, Messi je novinarima rekao da nije siguran gdje će igrati naredne sezone.

Za Messijeve uslugu je zainteresovan aktuelni prvak Engleske Manchester City, koji je spreman ponuditi rekordnu sumu novca. S druge strane, Messi je nezadovoljan što nije igrao za Barcu utakmici koju je u svoju korist riješio Real Sociedad.

Guardiola je rekao Messiju da mora cijeniti ono što znači Barceloni i sve što mu je klub dao u njegovom profesionalnom i privatnom životu. Guardiola je podsjetio dvadesetsedmogodišnjeg Argentinca na podršku koju je imao od svih ljudi u klubu i rekao mu da ništa slično ne može očekivati od nekog drugog kluba.

Messi je oduvijek slušao ljude koje poštuje, a svoj uspjeh duguje i Guardioli. Zajedno su osvojili tri titule u Primeri i dva puta su osvojili Ligu prvaka tokom četiri godine koje je Guardiola proveo u barceloni.

Pep tvrdi da Luis Enrique ima ono što je potrebno da bude uspješan te je tražio od Messija da ostane vjeran klubu. Dodao je da će nadolazeći predsjednički izbori u klubu okončati turbulencije koje su trajale godinu ili više.

Bivši šef Sandro Rosell je bio prisiljen da odstupi nakon što su otkriveni kontroverzni finansijski detalji o kupovini Brazilca Neymara, zbog čega je Barceloni FIFA zabranila da kupuje igrače. Razlog je povreda pravila o transferima maloljetnih nogometaša.

Messi nije u dobrim odnosima sa Luisom Enriqueom i trenutnim članovima uprave, ali ga je Guardiola navodno uspio smiriti i uvjeriti da je ostanak u Barceloni ispravna odluka.