Pepova tužna priča
18

Guardiola otkrio kako mu je Cruyff upropastio romansu sa prelijepom brinetom

Klix.ba
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Svi nogometaši pamte kada su ih treneri prvi put pozvali u seniorski tim iz juniorskog pogona, a trenutni menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola je opisao svoje iskustvo u autobiografskoj knjigi "Moji ljudi, moj nogomet".

Guardiola poziv u prvi tim Barcelone 1999. godine pamti najviše po tome što mu je to upropastilo noćni izlazak.

"Izašao sam u diskoteku, vidio sam prelijepu brinetu i skupljao sam hrabrost da joj priđem. Bilo je oko 19 sati, dobro se sjećam, dugo sam razmišljao kako da joj priđem i odlučio sam kada bude išla sporija pjesma da je pozovem da plešemo", glasio je Pepov plan.

No, kada je konačno skupio hrabrost i krenuo ka djevojci, saigrač iz La Masije ga je uhvatio za ruku i poručio mu da me je Johan Cruyff pozvao u Banyoles na pripreme prvog tima.

"Ta vijest me je totalno omela i nisam joj prišao. A bila je prelijepa", opisao je sovje iskustvo Guardiola.

A sarađivati sa Guardiolom bilo je neprocjenjivo iskustvo za nekadašnjeg reprezentativca Španije.

"Cruyff je moj debi opisao ovim riječima: 'Igrao si sporije od moje babe. Ne trebam ti ništa više reći'. Od njega sam najviše naučio, a imao sam priliku raditi sa velikim imenima poput Bobbyja Robsona i Louisa van Gaala. I oni su ostavili veliki trag u mom životu, ali niko nije kao Cruyff. Uz njega sam mnogo naučio, ali i mnogo propatio", rekao je za The Sun menadžer Građana.