Italija
0

Guardiola duguje milion eura poreza

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trener nogometaša Barcelone Pep Guardiola vjerojatno proklinje dan kad je pristao otići igrati u Bresciju. Najprije je optužen za doping u slučaju koji još uvijek nije riješen, a pogodila ga je i nova nevolja.

Tokom nedavnog gostovanja evropskog prvaka kod Intera, u sklopu 1. kola Lige prvaka, Guardiolu su posjetili talijanski poreznici i ispostavili mu račun od milion eura koliko je navodno ostao dužan 2002. godine u vrijeme dok je igrao za Bresciju.

Španski trener je odmah nazvao predsjednika Brescije Gina Corionija koji je obećao da će pokušati pomoći riješiti problem.

Podsjetimo, u svojoj prvoj sezoni u Italiji Guardiola je morao pauzirati četiri mjeseca zbog pozitivnog testa na nandrolon. Nakon žalbe ga je nadležni organ Talijanskog nogometnog saveza (FIGC) oslobodio krivice, a tek šest godina kasnije, 2007. godine, Guardiola je bio oslobođen svih optužbi za korištenje dopinga.

No, iz antidopinške komisije, koja djeluje pod okriljem Talijanskog olimpijskog odbora (CONI), nastavili su proces, pa bi se Barcelonin trener uskoro trebao pojaviti na saslušanju.

Talijanski poreznici naknadno su s optužnicama za utaju poreza teretili - ili još uvijek terete - Valentina Rossija, Marca van Bastena i Diega Maradonu.