Nogomet
113

Guardian o Dijamantu: Navijači su potrebni Romi, ali njima je potrebniji Džeko

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Roma će ove subote u okviru 17. kola Serije A gostovati Juventusu. Upravo su ova dva kluba na prvom mjestu tabele - Juventus ima 39 bodova, Roma četiri boda manje. Navijači Rome se nadaju da bi nakon 2001. godine konačno mogli osvojiti titulu, a mnogi smatraju da bi ključni čovjek u tome trebao biti Edin Džeko. O tome piše i ugledni Guardian.

Guardianov kolumnista Sachin Nakrani u uvodu svog teksta navodi da Džeko nije bio u centru pažnje dok je igrao u Manchester Cityju, ali da je sada u najboljoj formi i da pomaže Romi u potrazi za prvom titulom u Seriji A nakon 2001. godine.

"Džeko se nikada nije pretvorio u Marca van Bastena dok je bio u Manchester Cityju. To se predviđalo od njega kada je iz Wolfsburga u januaru 2011. godine za 27 miliona funti i sa 66 golova u 111 utakmica za njemački klub stigao u City. Imao je 24 godine i sa svojom snagom, brzinom i vještinom očekivalo se da će postati napadač svjetske klase. Fotografije Van Bastena krasile su Džekinu sobu dok je odrastao u Sarajevu i on je bio polaskan time što su u njemu vidjeli modernu verziju Van Bastena kada je stizao u City", piše Nakrani koji dodaje da Džeko jeste osvojio dvije titule Premiershipa i postigao 72 gola za četiri i po godine u klubu, ali da nije dosegao očekivani level.

U nastavku teksta autor spominje da su navijači Cityja bili sretni Džekinim odlaskom, pogotovo kada je objelodanjeno da će Roma otkupiti njegov ugovor, a ne samo ga posuditi.

"Ali, ako se tada pričalo tako, sada je ovako i Džeko je trebao vrijeme da se navikne u Italiji da bi ponovo bio igrač koji privlači oko i izaziva komešanje. Postigao je 12 golova u 16 ligaških utakmica i dijeli mjesto najboljeg strijelca lige, a Romini navijači smatraju da je on ključ u njihovoj potrazi za prvom titulom u ligi nakon 16 godina. Za Džeku, koji sada ima 30 godina i igra u zemlji gdje je Van Basten sijao tako jako, ovo se čini kao odlučujući trenutak", navodi se u tekstu.

Džeko je i sam izjavio da mu je trebalo vremena da se navikne, a trener Rome Luciano Spalletti često je napominjao da igra agresivnije i da bude ubojiti pred golom što se sada i dešava, dodaje Nakrani te napominje da Džeko svojom konstitucijom i kretnjom otvara mnogo prostora i za druge igrače poput Radje Nainggolana, Diega Perottija i Mohameda Salaha.

"Nije Džeko najzaslužniji za sve, ali je sigurno ključan u mnogo stvari za Romu u njenim ambicijama za osvajanje titule", smatra Guardioanov kolumnista i ističe da su Džeko prošle sezone, zbog sličnosti sa italijanskom riječju, kao i sa njegovim katastrofalnim učinkom, nazivali "Cieco" ("slijepi" u prijevodu sa italijanskog), ali da su stvari sada drugačije i da on ima tri gola više od Gonzala Higuaina koji je u Juventus prešao za oko 94 miliona eura.

Na kraju, autor povlači paralelu sa Romom iz 2001. godine kada su vladali Gabriel Omar Batistuta i Francesco Totti te govori da je ovo "Romina zlatna šansa".

"Trebamo navijače", kazao je Džeko prije utakmice sa Juventosom. "Još više oni trebaju njega", zaključuje Nakrani.