Nogomet
5

Götzeov transfer u Bayern pod istragom

Totalsport
Mario Götze (Foto: AFP)
Mario Götze (Foto: AFP)
Njemačka finansijska nadzorna agencija (BaFin) istražuje transfer Marija Götzea iz Borussije Dortmund u Bayern.

Mladi nogometaš će, podsjetimo, od ljeta igrati za bavarski klub koji je aktivirao izlaznu klauzulu iz njegovog ugovora i odlučio platiti Borussiji 37 miliona eura odštete. Dva su kluba potvrdila transfer u utorak, ali moguće je da su Dortmunđani pritom prekršili zakon. Naime, kao dioničarsko društvo, Borussia mora sve svoje dioničare obavijestiti o postupcima koji bi mogle dovesti do velike promjene u cijeni dionica.

Dortmunđani su, međutim, potvrdili transfer, a da o tome nisu odmah obavijestili dioničare. Nakon objave da Götze odlazi u Bayern, cijena Borussijinih dionica je pala, a BaFin sada istražuje je li sve bilo legalno ili su dioničari oštećeni. Budu li proglašeni krivima, "crno-žuti" bi mogli platiti milion eura kazne.

Finansijski direktor Dortmunđana Thomas Treß uvjeren je da je sve napravljeno prema zakonu, a brani se time da je Bayern tek u četvrtak poslao pisanu ponudu, te da je Götze isti dan pismeno potvrdio da zahtijeva transfer. Odmah nakon toga Borussia je obavijestila dioničare. To što su cijeli svijet obavijestili dva dana ranije, očito pritom nije važno.