{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grupa mladića iz Tešnja podigla TOŠK na noge i odvela ga do višeg ranga takmičenja

15.7.2017. u 20:22
588
58
Grupa mladića iz Tešnja podigla TOŠK na noge i odvela ga do višeg ranga takmičenja
588
Kada je 2016. godine grupa mladića odlučila nogometni klub TOŠK iz Tešnja uzeti u svoje ruke i dignuti iz pepela, ni sanjali nisu da će godinu dana poslije ostvariti svoje ciljeve i da će se njihov klub plasirati u viši rang takmičenja. Svi su im govorili da nisu normalni, da ne znaju u šta ulaze, ali oni su imali jedan cilj, a to je spasiti klub s tradicijom od propadanja.
U 90-godišnjoj tradiciji TOŠK-a, kroz klub su prošli i mladi i stari da bi prije godinu dana tešanjski nogometni klub bio ostavljen na samom rubu. Tada grupa mladića koju su činili Elvir Korajlić, Mustafa Alić, Nihad Bejtić, Mevludin Hojkurić i Armin Sejmenović dolazi na stadion Luke. Pravnici, ekonomisti, studenti i radnici nakon svojih obaveza dolazili su na stadion kosili travu, valjali teren, farbali ogradu, planirali takmičenja i iz svojih sredstava finansirali troškove.

"Govorili su nam da nismo normalni"U razgovoru za Klix.ba Sejmenović ističe kako je to bilo veoma teško vrijeme jer niko nije htio preuzeti TOŠK, a klub je dugo vremena stajao na istom mjestu.

"Došli smo s namjerom da uradimo sve što možemo kako bismo pomogli našem klubu koji smo s tribina pratili godinama. Nismo znali ništa pa ni šta je kotizacija, ali borili smo se i učili da bismo saznali sve što je potrebno za vođenje kluba i u tome smo uspjeli. Govorili su nam da nismo normalni, da ne znamo u šta ulazimo, da je to kaca bez dna, ali smo racionalno i ciljano trošili novac i uspjeli", govori Sejmenović kojeg je, kao i druge Tešnjake, naprijed gurala samo ljubav prema klubu i želja da ostvare rezultat.

Ističe kako je put bio težak, da su se svakim danom javljali i novi problemi, a da novca, koji sve pokreće, nije bilo dovoljno.

"Uspjeli smo sve troškove pokriti minimalnim iznosima. Obnavljali smo svlačionice, nabavljali potrebnu opremu i tako je bilo sve do ove godine kada smo uz pomoć navijača sakupili sredstva za obnovu tribine. Problem je bio i taj što su privatnici izgubili povjerenje i što novca nije bilo, bez konkretnih ulaganja jednostavno je sve stajalo na jednom mjestu. Kada smo došli, obavili smo razgovore s ljudima u Tešnju i ostvarili smo veliki uspjeh", dodaje Sejmenović.

Živi se TOŠK i živi se za TOŠKDugogodišnja tradicija TOŠK-a posebno se vrednuje kod građana Tešnja koji plasman TOŠK-a u Prvu ligu Federacije BiH gledaju kao jedan od najvećih uspjeha u gradu. U Tešnju se živi TOŠK i živi za TOŠK.

"Da nismo mi preuzeli klub, ili neko drugi, i da smo pustili da vrijeme uradi svoje, ko zna šta bi bilo. Ali TOŠK ima finu tradiciju i nismo mogli dozvoliti da se to uništi. On je simbol Tešnja, nikada nije bio na vrhuncu svoje moći, a mi to očekujemo u narednom periodu gdje vjerujem da ćemo biti i stabilan premijerligaš", izjavio je Sejmenović.

Preživjeli "pakao" i na kraju slaviliMnogi mladi s početka ove priče više nisu u TOŠK-u, kao heroji, prepustili su klub drugim ljudima, a život posvetili stvarima koje su trpjele zbog ljubavi prema klubu. Međutim, za TOŠK su uvijek tu i za njihov angažman je potreban samo jedan telefonski poziv. Proslava titule i plasman u Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine najbolji je poklon za 90. rođendan TOŠK-a. Slavilo se na stadionu, na tešanjskoj tvrđavi, a i danas se o tome priča.

"Ja sam zaplakao od sreće, preživjeli smo pakao, a ovo nikako nismo mogli ni zamisliti. Ovo je trenutak ponosa za sve nas, igrače, navijače i grad. Nikada nećemo zaboraviti, ali sam uvjeren da ovdje nećemo ni stati. Fino je kada nas u gradu poštuju kao mlade ljude koji su uspjeli napraviti rezultat, ali to sve nas tjera da radimo što više i ne stajemo u našim namjerama", govori naš sagovornik.

Rezultat koji su ostvarili, prema Sejmenovićevim riječima, ne bi bio ostvaren ni bez novih članova uprave koji su dali svoj doprinos.

"Moram ovom prilikom spomenuti i predsjednika Upravnog odbora kluba Ajdina Mrgudu, potpredsjednika Asmira i članove Admira Saračevića, Zlatka Galijaševića, Emira Srkalovića, Admira Brakovića, Dejana Miškića, Ensara Jabandžića, generalnog sekretara Kenana Kadribašića, pa do bivših predsjednika TOŠK-a od kojih bih posebno izdvojio Edina Jabandžića i Murisa Jabandžića. Svi oni su zaslužni što je proteklih mjeseci TOŠK napredovao u svim segmentima".

Stručni štab TOŠK-a ostao je isti, a za Prvu ligu Federacije Bosne i Hercegovine pripremili su i pet novih pojačanja. Igrači koji su izborili plasman u viši rang takmičenja su ostali u klubu i to je bio jedan od prioriteta kluba. Po utakmici je prosječna posjećenost bila 400-500 navijača, a na narednim mečevima očekuju više od 1.000 gledalaca.

Cilj uprave NK TOŠK je sredina tabele, a u budućnosti i napredovanje do premijerligaškog nivoa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Ligu prvaka?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: