Euro 2020
0

Predstavljamo / Grupa B: Moćna Belgija juriša i na trofej, "krvnik" Zmajeva autsajder za prolaz dalje

N. K.
Danska, Finska, Belgija i Rusija igraju u grupi B (Foto: UEFA.com)
Danska, Finska, Belgija i Rusija igraju u grupi B (Foto: UEFA.com)
Evropsko prvenstvo u nogometu održava se od 11. juna do 11. jula, a u narednih nekoliko dana do početka takmičenja portal Klix.ba po grupama će predstaviti učesnike smotre najboljih evropskih selekcija.

U grupi B se nalaze Danska, Finska, Rusija i Belgija, koja je apsolutni favorit za prolazak u osminu finala. Za drugo mjesto bi se trebale boriti Danska i Rusija, dok bi eventualni prolazak Finaca bio veliko iznenađenje.

Pobjednik grupe B u osmini finala će igrati s trećeplasiranim iz grupe A, D, E ili F. Drugoplasirani iz grupe B će igrati protiv drugoplasiranog iz grupe A, dok će eventualno trećeplasirani iz grupe B igrati protiv pobjednika grupe E.

Belgija

Nakon desetak godina suše u periodu od 2002. do 2014. godine, reprezentacija Belgije se u posljednjih sedam godina vinula u same visine te je trenutno prva reprezentacija na FIFA rang-listi. Na Svjetskom prvenstvu 2018. godine osvojili su bronzu te su i sada favoriti za sami vrh. U grupnoj fazi u svakom slučaju ne bi trebali imati problema, a dalje će zavisiti i od protivnika.

Selektor Roberto Martinez je na klupi Belgije od 2016. godine te će mu naredni Euro biti možda i kruna karijere. Prilikom izbora igrača imao je slatke muke budući da Belgija u ovom trenutku raspolaže velikim brojem kvalitetnih igrača.

Najveće zvijezde su ofanzivci Kevin de Bruyne iz Manchester Cityja i Romelu Lukaku iz Intera. Upravo od forme ovog dvojca najviše će zavisiti krajnji domet Belgije. Reprezentacija gotovo na svakoj poziciji ima kvalitetnih nogometaša od kojih još vrijedi izdvojiti Thibauta Courtoisa, Youtija Tielemansa, Edena Hazarda, Yannicka Carrasca, Leandera Castagnea... Kapiten je iskusni štoper Jan Vertonghen iz Benfice, a upravo je odbrana možda i najslabiji dio moćne Belgije.

Danska

Danska je drugi favorit grupe B, a trenutno se nalazi na 10. mjestu FIFA rang-liste. I oni su imali period stagnacije od 2012. do 2018. godine, kada su se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji plasirali u drugi krug.

To će im biti cilj i na predstojećem Euru, a u svom timu imaju nekoliko kvalitetnih igrača koje predvodi Christian Eriksen iz Intera. Društvo u sredini terena pravit će mu Pierre-Emile Hojbjerg iz Tottenhama, a mogu se pohvaliti izuzetno jakim i čvrstim štoperskim tandemom - Andreas Christensen iz Chelseaja i kapiten Simon Kjaer iz Milana. Mana ekipe su im nešto manje kvalitetni ofanzivci.

Rusija

Nakon što su godinama ispadali u grupnoj fazi Rusi su prije tri godine na Mundijalu koji se igrao u njihovoj državi napokon prošli u nokaut fazu te stigli do četvrtfinala. Ipak, teško je očekivati da će takav uspjeh ponoviti i ove godine. U grupi s Belgijom i Danskom nisu favoriti za prolazak grupe, tim prije što na prvenstvo dolaze bez izvikanih imena.

Ako nekoga treba izdvojiti, to su veznjak Monaca Aleksandr Golovin te napadač Zenita i kapiten tima Artem Dzyuba. Međutim, selektor Stanislav Čerčesov sigurno će igrati na kartu timske igre i ne bi bilo iznenađenje da Rusi u grupi ipak završe prije Danske.

Finska

Finskoj je plasman na Euro ujedno i najveći uspjeh u historiji nogometa u ovoj državi. Naime, još nikad se ranije nisu uspjeli plasirati na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo te je sasvim jasno da su autsajderi na ovom turniru. Finska se na Euru našla umjesto Bosne i Hercegovine, od koje je bila bolja u kvalifikacijama.

U svojoj ekipi nemaju nijednu zvijezdu evropskog nogometa, a najzvučnije ime je napadač Norwicha Teemu Pukki, dok je kapiten veznjak Tim Sparv. Finci će se, kao i Rusi, najviše osloniti na timsku igru koju će s klupe organizovati selektor Markku Kanerva.

Raspored utakmica grupe B:

1. kolo

Danska - Finska (Parken stadion, 12. juni, 18:00)

Belgija - Rusija (Krestovski stadion, 12. juni, 21:00)

2. kolo

Finska - Rusija (Krestovski stadion, 16. juni, 15:00)

Danska - Belgija (Parken stadion, 17. juni, 18:00)

3. kolo

Rusija - Danska (Parken stadion, 21. juni, 21:00)

Finska - Belgija (Krestovski stadion, 21. juni, 21:00)