Osvajač Liga kupa
59

Greška ispravljena tek nakon deset godina: Jermain Defoe dobio medalju iz 2008.

Klix.ba
Jermain Defoe (Foto: AFP)
Jermain Defoe (Foto: AFP)
Napadač Bournemoutha Jermain Defoe je nakon deset i po godina dobio medalju osvajača engleskog Liga kupa, a u to vrijeme ovaj engleski napadač nosio je dres Tottenhama.

Ovaj trofej ujedno je i posljednji koji su Pijetlovi osvojili, a oni su u finalu Liga kupa pobijedili Chelsea nakon produžetaka rezultatom 2:1. Defoe nije igrao na ovom meču, a mjesec dana ranije napustio je Tottenham i otišao na posudbu u Portsmouth.

Englez je u sezoni 2007/2008. odigrao pet utakmica za Tottenham u Liga kupu, a tokom januarskog prijelaznog roka otišao je na posudbu u Portsmouth. Zbog pet nastupa, bez obzira na to što nije igrao u finalu, Defoe je zaslužio medalju, a kada su čelnici EFL-a shvatili grešku, odmah su iskusnom napadaču predali zasluženu medalju.

Defoe je rekao da je lijep osjećaj dobiti medalju nakon deset godina i tako postati dio historije kluba kao što je Tottenham.

"Lijep je osjećaj biti dio historije tog kluba, sjećam se da sam pomogao ekipi da stigne do finala i poslije ih je bilo lijepo gledati kako podižu trofej. Na kraju krajeva, svi su oni bili moji prijatelji i naravno da sam želio da ostvare trijumf i osvoje medalje", rekao je 36-godišnji Defoe nakon što mu je medalja uručena poslije deset godina.

Defoe je dres Tottenhama nosio od 2004. do 2008. godine, nakon čega je otišao u Portsmouth do 2009. godine. Ipak, brzo se vratio na White Hart Lane gdje je u narednih pet godina opet nosio dres Tottenhama, a u 135 odigranih utakmica postigao je 47 pogodaka. Uslijedio je transfer u MLS gdje je obukao dres Toronta, a zatim i povratak u englesku gdje je igrao prvo u Sunderlandu, a zatim u Bournemouth čiji je i sada član.