Kvalifikacije za SP
0

Grčka preko Ukrajine do Južne Afrike

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Reprezentativci Grčke izborili su nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici gostujućom 1-0 pobjedom nad Ukrajinom u Donjecku.

Kako je prije četiri dana u Ateni rezultat prve utakmice razigravanja bio neriješen 0-0, evropski prvaci iz 2004. godine izborili su plasman na Mundijal protiv ekipe koja je igrala zajedno s Hrvatskom u šestoj grupi kvalifikacija za SP.

Grčka će igrati svoj drugi Mundijal, prvi nakon SAD-a 1994. godine.

Ukrajinci su sjajno otvorili utakmicu, pa su tako na samom početku imali dvije velike prilike koje nisu iskoristili Andrij Ševčenko i Oleksandr Oliev. Neiskorištene prilike skupo su ih koštale, a pobjednika je odlučio napadač Panathinaikosa Dimitris Salpigidis golom u 31. minuti nakon sjajnog proigravanja Georgeosa Samarasa.

Gurnuo je napadač Celtica sjajnu i preciznu loptu u prostor za Salpingidisa, a ovaj je izbjegao pozornosti ukrajinskih braniča, kao i zaleđu, te je ljevicom s nekih desetak metara uhvatio golmana Andrija Pjatova na krivoj nozi i zabio u desni donji kut.

Nakon primljenog gola Ukrajina je nošena publikom pokušala doći do preokreta, ali nije uspjela savladati čvrstu grčku odbranu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici:

Ukrajina – Grčka 0-1 (Salpigidis 31 / ukupni rezultat 0-1)