Euro 2008
0

Grci večeras počinju s odbranom naslova prvaka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četvrtog dana Evropskog nogometnog prvenstva u Austriji i Švicarskoj na rasporedu su utakmice prvog kola D-grupe.

U 18.00 sati u Innsbrucku se sastaju Španija i Rusija, a 20.45 u Salzburgu igraju Švedska i branilac naslova Grčka.

Selektor Rusije Guus Hiddink izjavio je da je ovo početak novog izazova za njega i pored toga što ima veliko iskustvo, pošto je Koreju i Holandiju vodio u polufinalima svjetskih prvenstava. Holanđanin je oduševljen potencijalom koji posjeduje reprezentacija Rusije i očekuje da njegovi igrači napadnu prvog favorita grupe.

"Vidjet ćemo, i mene zanima šta će biti. Ovo je prvi put za ekipu da igra na velikom takmičenju. Vidjet ćemo kako će se pokazati jer ima mnogo stvari koje utiču na igrače kada utakmica počne. Nadam se da će igrati kako znaju i da neće popustiti pod pritiskom“, rekao je Hiddink.

Iako su favoriti u meču s neiskusnim Rusima, Španci moraju biti svjesni utjecaja koji Hiddink ima na ekipu. On je vodio selekciju Koreje koja je pobijedila Španiju na SP-u 2002. godine.

Španija je sa 1:0 pobijedila Rusiju na posljednjem Evropskom prvenstvu, ali nijedna od reprezentacija nije prošla u drugu fazu takmičenja.

U drugom susretu u grupi evropski prvak Grčka sastaje se sa Švedskom. Selektor Grka Otto Rehhagel očekuje od svojih igrača da iskoriste svaku priliku na utakmici na kojoj Grci počinju odbranu naslova osvojenog prije četiri godine u Portugalu.

Njemački trener bio je u dobrom raspoloženju pred prvi duel sa Šveđanima.

“Zaista jedva čekamo početak. Prvih nekoliko mečeva na turniru pokazalo je da će ovo biti sjajno takmičenje, jer timovi svim srcem ulaze u utakmice”, izjavio je Rehhagel.

On je zadovoljno konstatovao da ima cijeli tim na raspolaganju, govoreći da u teoriji svaki od njih može da zaigra protiv Švedske.

Sa druge strane, tim Larsa Lagerbacka takođe želi da prvenstvo otvori pobjedom. Švedski selektor je svjestan da su Grci izuzetno opasni.

“Mislim da će biti veoma izjednačena utakmica. Poznajemo Grčku jako dobro, i siguran sam da i oni nas poznaju. Oni su fizički veoma jaki, imaju dobre varijacije u napadu i, povrh svega, dobri su u prekidima”, rekao je Lagerback, koji će moći da računa na Zlatana Ibrahimovića koji se oporavio od povrede koljena.