Teško djetinjstvo
8

Grant o tragičnoj sudbini svog oca: Sa samo 13 godina kopao je grob za roditelje

N. K.
Avram Grant (Foto: EPA-EFE)
Avram Grant (Foto: EPA-EFE)
Izraelski trener Avram Grant otkrio je detalje o tragičnoj sudbini koja je snašla njegovu porodicu budući da je rođen nakon užasa holokausta koje je nad Jevrejima provodio nacistički režim sredinom prošlog stoljeća.

"Golim rukama moj otac je zakopao roditelje i sestru. Morao je sam iskopati grob, a imao je 13 godina. A sve zbog mržnje. Naime, moja baka i djed s djecom su 1941. pobjegli iz okupirane Poljske kojom su vladali nacisti. Otišli su u Rusiju, a onda su protjerani na sjever. Tamo je bilo jako hladno, temperature su se spuštale do -40 stepeni Celzijusa. Preživjeli su moj otac i njegov brat. Samo njih dvojica. Preminule članove porodice pokapali su sami", ispričao je Grant.

Nekadašnji trener Chelseaja, West Hama i Portsmoutha se potom prisjetio i situacije kada je imao 15 godina u kojoj je glavnu ulogu imao njegov otac Meier, koji je preživio Drugi svjetski rat.

"Sjedio sam s prijateljima na balkonu, a otac je popodne malo legao. Odjednom čujem vriskove. Potom sam shvatim da to u snu vrišti moj otac. Majka ga je umirila zagrljajem, a ja sam poslije pitao kakve ga to more muče da tako urla u snu. Unatoč svemu, bio je sretan i optimističan čovjek, pun ljubavi", istakao je Grant.