Objavili su dokaz
82

Granit Xhaka na udaru švicarske javnosti, optužen da je pustio da Kosovo zabije gol

S. G.
Screenshot / Twitter
Screenshot / Twitter
Iako je od utakmice između Kosova i Švicarske prošlo skoro tri dana, dešavanja sa ovog meča još su aktuelna, a jedan trenutak privlači posebnu pažnju.

Naime, Kosovo se golom u sudijskoj nadoknadi spasilo poraza i podijelilo bodove sa mnogo jačom Švicarskom, bilo je 2:2.

Pogodak je bio djelo prve zvijezde kosovske selekcije Vedata Muriqija u 94. minuti za erupciju oduševljenja na tribinama Fadil Vokrri stadiona.

Ipak, švicarska javnost se dovela u pitanje način na koji se ponio njihov nogometaš Granit Xhaka prilikom ovog gola. Neki smatraju kako je previše letargično reagovao i tako domaćima olakšao put do mreže. Na snimku je Xhaka sa brojem 10 na vrhu kaznenog udarca.

Kao osnov za to pojedini Švicarci vide u tome da Xhaka ima kosovske korijene, te da je to jedan od razloga zašto je tako reagovao.

To nije bilo sve od igrača Bayera koji je nakon meča ušao je u konflikt sa selektorom Muratom Yakinom zbog izjave nakon utakmice. Tada je rekao da je "rezultat onakav kako su radili tokom cijele sedmice".

"Ne treniramo kako bi trebalo. Nije bilo tempa i intenziteta kakav je neophodan, bilo je kao da igramo u parku ili pirjateljsku utakmicu. To se ne radi tako", rekao je Xhaka, čime je (in)direktno udario na selektora.

Yakin je bio iznenađen šta je čuo od kapitena, posebno što mu tako narušava autoritet.

"Imali smo otvoren i iskren razgovor, nije morao tako javno da istupi i kritikuje. To sam mu i prenio. Morao je da bude pametniji", odgovorio je.

Švicarska je i dalje prva u svojoj kvalifikacionoj grupi i večeras na svom terenu čeka autsajdere iz Andore.

Standings provided by Sofascore