Nogomet
1.8k

Grandiozan doček Ivice Osima u Grazu: "Sretan rođendan, volimo te Ivane"

Piše: O. T.
Jedna riječ opisuje Ivicu Osima - legenda. Teško je naći prave riječi na prizor sa stadiona u Grazu gdje se u 35. kolu austrijske Bundeslige sastaju Sturm Graz i Mattersburg. Na stadion je stigao bivši trener Sturma Ivica Osim, a navijači su priredili grandiozan doček i čestitali 75. rođendan Štrausu sa Grbavice.

Ivan Ivica Osim je 6. maja proslavio 75. rođendan i navijači Sturma su iskoristili prilku da mu danas čestitaju rođendan prilikom njegove posjete svom bivšem klubu u kojem je kao trener boravio od 1994. do 2002. godine.

Video Osimovog dočeka objavljen je na zvaničnoj Facebook stranici Sturma. Komentari na objavu pokazuju da Sturm nikada neće zaboraviti ostavštinu Ivice Osima ovom klubu.

"Ono što je Osim uradio je bilo nemoguće", "Niko s klubom nije uradio ono što je uradio Osim", "Ne mogu prestati da plačem, to je najveći trener kojeg smo imali", samo su neki od komentara, a na velikom transparentu navijača pisalo je: "Sretan rođendan legendo. Volimo te Ivane."

Naime, Osim je sa Sturmom dva puta osvojio ligu (1998, 1999), jednom Kup (1999) i dva puta Super kup (1998, 1999). A prije Osimovog dolaska u klub, Sturm je samo jednom bio drugi na kraju sezone i nikada ranije nije osvajao titulu prvaka Austrije.

Ono po čemu će Osim posebno ostati upamćen jesu predstave Sturma u Ligi prvaka. Pod vodstvom Osima, klub je igrao tri vezane sezone u grupnoj fazi elitnog takmičenja (1998/99, 1999/00, 2000/01.), a u trećoj sezoni osvojili su prvo mjesto u grupi ispred Galatasaraya, Glasgow Rangersa i Monaca. Kasnije su ispali u drugoj fazi takmičenja osvojivši treće mjesto iza Manchester Uniteda i Valencije.