Na hitnoj sjednici
242

Gradsko vijeće Zenice i Kasumović odobrili Čeliku 500.000 KM, predloženi dalji koraci

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Hitna tematska sjednica Gradskog vijeća Zenice s temom NK Čelik završena je uspješno za klub s Bilinog Polja s obzirom da je Gradsko vijeće usvojilo sve zaključke jednoglasno.

Nakon brojnih trzavice koje su obilježile početak današnje sjednice Gradskog vijeća Zenice, vijećnici su ipak nakon višesatne rasprave i politizacije problematike NK Čelik uspjeli izvojevati pobjedu za klub s Bilinog Polja na hitnoj sjednici koja je održana na inicijativu Kluba vijećnika SDA.

Nakon tri sata vijećanja gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izašao za govornicu te kazao kako će ipak pristati i potpisati odluku vijeća o transferu 500.000 KM za NK Čelik koje će im uplatiti u narednih 15 dana, po potrebi i ranije.

Kasumović je ranije govorio da za trošenje budžeta Grada Zenice krivično odgovara samo gradonačelnik te sam nije htio pristati na ovu odluku, a nakon brojnih rasprava za govornicom je poručio da će preći preko svojih principa, ali da će popustiti i osigurati novac za klub s Bilinog Polja.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Uz uplatu novca tražio i da Tužilaštvo ubrza procese istrage u NK Čelik posebno za vrijeme kada je on bio u klubu, da sud dostavi dokaze o pokrenutim postupcima, ali i da revizorska kuća uđe u NK Čelik te izvrši reviziju stanja kada to bude moguće.

Svi prijedlozi zaključaka gradonačelnika Fuada Kasumovića usvojeni su jednoglasno s 24 glasa “za”.

Vijeće je jednoglasno usvojilo i prijedloge zaključka radnog predsjedništva i navijača, a koji se odnose na: interventnu pomoć Čeliku u iznosu od 500.000 KM u roku od 15 dana. Odlučeno je da će NK Čelik dobivati sredstva od poslovnih prostora počevši od 1. januara 2021. godine te da se ponovo treba pokrenuti reprogram NK Čelik.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kasumović je nakon vijeća u izjavi za medije kazao da će Čelik dobiti 500.000 KM te da je ovo prijedlog Gradske uprave.

"Oni su tražili do kraja godine 500.000 KM da riješe sve probleme. Budžet je pao za 34 posto, moraću uskratiti socijalnim kategorijama, drugim sportskim klubovima, ali da ne bude da oni koji su ga pokrali da ga spašavaju. Za bilo koji dalji posao, bez revizije, Gradska uprava nema ništa s tim", pojasnio je Kasumović.

Kazao je da je novac od poslovnih prostora i sada išao prema NK Čeliku, odnosno, reprogramu duga te da će vjerovatno isto biti i s novim pokretanjem reprograma.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Diana Bešić je izjavila da su navijači zadovoljni današnjim zaključcima te da su svi prijedlozi jednoglasno usvojeni.

"Bez obzira na tenzije svi smo htjeli da ovo završi na najbolji način", kazala je Bešić.

Predstavnica Kluba vijećnika SDA Emina Tufekčić je poručila da je Čelik danas pobijedio.

"Čelik je pobijedio i Zeničani. Složili smo se s prijedlogom novoupravljačke strukture i navijača da taj iznos koji je sada bude potreban bude 500.000 KM. Ranije smo predlagali tri miliona KM za oporavak, sanaciju i napredak NK Čelik jer smo smatrali da treba dugoročno voditi računa o najboljim igračima u klubu", izjavila je Tufekčić.

Predstavnik Udruženja građana Robijaši 1988 Zenica Kenan Zimmeri je kazao da je današnja sjednica samo jedan korak ka oporavku kluba i spoznavanju grešaka i prihvatanja odgovornosti koju Grad Zenica treba preuzeti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Samo tako možemo klub vratiti gdje treba da bude. Uz male ili veće prepreke usvojeni su zaključci koji su u korist kluba i jednoglasno je sve to bilo. Međutim, očekuje nas da gradonačelnik završi svoj dio posla i da zaključimo ovu priču kao etapu koja će biti prvi korak ka oporavku kluba", izjavio je Zimmeri.

Navijači Čelika danas su pred Gradskom upravom čekali ishod sjednice, a sjednicu je osiguravala i zenička policija.