Utakmica u 20 sati
116

Gradski derbi na krcatoj Grbavici: Željezničar lovi bodove za opstanak, a Sarajevo za Evropu

E. B.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Željezničar će večeras na stadionu Grbavica dočekati Sarajevo u 26. kolu Wwin lige Bosne i Hercegovine.
Ovo će biti 152. gradski derbi, a u međusobnim omjerima vodi Željezničar koji je do sada slavio 47 puta. Bordo tim se radovao 45 puta, dok je 59 puta susret gradskih rivala završen bez pobjednika.

Zanimljivo, oba ovosezonska susreta su završena rezultatom 3:0, a u oba susreta su slavili domaćini. Sarajevo je na stadionu "Asim Ferhatović Hase" pobijedilo u 10., a Željezničar na Grbavici u 21. kolu.

Ekipe u današnji susret ulaze sa dijametralno suprotnim ambicijama. Sarajevo se bori za izlazak u Evropu, dok se Željezničar bori za opstanak u ligi.

"S pobjedom protiv Sloge smo dobili nešto što nam je trebalo, a to je samouvjerenost. Momci su to proslavili, ali ne previše. Tačno toliko da se možemo posvetiti narednoj utakmici. Cijenimo protivnika i njegove kvalitete, a nadam se da ćemo u nedjelju pokazati svoj kvalitet, želju i energiju. Sarajevo je promijenilo sistem, a mi se protivniku sigurno nećemo prilagođavati", istakao je strateg Željezničara Bruno Akrapović.

"Ovo je poseban grad, želim da svi koji vole sport, svi navijači i jednog i drugog tima, želim da vide dobru igru i da bude što manje problema. Želim da ovo bude jedna lijepa priča za sve nas koji živimo ovo i za sve oni koji nas gledaju. Što se tiče same ekipe, mislim da smo došli do timske kvalitete, do igre koja ima glavu i rep i to nam je počelo donositi rezultate. Ne oslanjamo se više na individualni kvalitet. Svaka čast dečkima na tome. Derbi je nešto posebno, ne mislim da će sve odlučiti neka strateška odluka", rekao je trener Sarajeva Simon Rožman.

Ulaznice za večerašnji duel su rasprodate, a na tribinama će se naći i 1.500 vatrenih navijača Sarajeva, popularnih Hordi zla.

MUP Kantona Sarajevo se odlučio na nezapamćen potez do sada kako bi spriječio i najmanji incident.

Naime, na južnoj i sjevernoj tribini (dio za Horde zla) bit će postavljene kabine koje će služiti za detaljne pretrese navijača (skidanje odjeće) u cilju pronalaska pirotehničkih i drugih nedozvoljenih sredstava.

U slučaju da prilikom ulaska na stadion kod navijača bude pronađena pirotehnika i druga nedozvoljena sredstva, bit će uručen prekršajni nalog u iznosu od 500 KM i zadržavanje do 6 sati.

Zanimljivo, pretrese će vršiti članovi MUP-a, za razliku od onoga što je bila dosadašnja praksa kada su kontrole vršili pripadnici osiguranja na stadionu.

Sarajevski derbi neće biti jedina utakmica Wwin lige BiH danas jer će u 13 sati Igman dočekati Posušje.

Glavni sudija večerašnjeg meča bit će Ermin Sivac iz Zenice, a zanimljivo da je Sivac sudio i posljednji vječiti derbi koji je pripao Plavima rezultatom 3:0.

Susret Željezničar - Sarajevo se igra večeras na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati uz direktan televizijski prijenos na Arena Sportu, te tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.

Tabela: