Giorgio Gori
32

Gradonačelnik Bergama: Utakmica je doprinijela širenju koronavirusa, ali je bolnica glavni faktor

F. Z.
Atalanta - Valencia (Foto: EPA-EFE)
Atalanta - Valencia (Foto: EPA-EFE)
Gradonačelnik Bergama Giorgio Gori vjeruje kako je utakmica između Atalante i Valencije uzrokovala rapidno širenje koronavirusa u Italiji i Španiji, ali da je najvažniji faktor ipak bolnica.

Utakmica između Atalante i Valencije odigrana je 19. februara na San Siru u Milanu, a duel italijanske i španske ekipe pratilo je 45.000 navijača.

"Mnogo je ljudi bilo na stadionu i poslije utakmice u pubovima. Sigurno da je ta utakmica dovela do rapidnog širenja koronavirusa u Lombardiji. Utakmica je jedan faktor, ali mislim da je bolnica najrelevantnije objašnjenje. Ne znamo tačno kada, ali jedan dan u bolnicu je došao pacijent s upalom pluća. Međutim, simptomi nisu prepoznati na vrijeme. Pacijent je bio s drugim pacijentima koji su se također zarazili, baš kao i ljekari i sestre", rekao je gradonačelnik Bergama, javio je The Guardian.

Od ponedjeljka su 134 od 600 porodičnih ljekara u Bergamu zaražena ili su u kućnoj samoizolaciji. U Italiji su do sada od posljedica koronavirusa preminula 24 medicinska radnika, uključujući i mrtvozornika iz Bergama.

Medicinski radnici iz Kine i Kube došli su u Italiju kako bi pomogli ovoj državi u borbi protiv koronavirusa.