30. kolo Premijer lige BiH
0

Gradačac i Modriča donose odluku

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Ostalo je još 90 minuta ovogodišnjeg izdanja Premijer lige BiH. S razlogom, najveće zanimanje usmjereno je prema borbi za opstanak, u kojoj sudjeluju tri kluba (Orašje, Velež i Modriča). Ostala je još samo jedna enigma, ko će uz Posušje biti putnik u niži rang? Odgovor na ovo pitanje danas će nam dati dvije utakmice.

U Gradačcu će igrati Zvijezda i Orašje. Gostima trebaju sva tri boda (uz to da im se poklope i ostali rezultati) kako bi i naredne godine igrali u elitnom razredu bh.nogometa. Prvi šef struke tima sa Save, Šener Bajramović je za Sarajevo-x.com pred odlučujući okršaj izjavio:

„Vjerujem da možemo pobijediti, čitavu sedmicu naporno smo radili kako bismo spremno dočekali ovaj dvoboj. Dobro smo igrali i u Zenici, ali jednostavno nismo imali sreće. Valjda će nam se danas posrećiti. No, i ako se to desi nismo sigurni u opstanak, zavisimo od drugih rezultata. Ipak, ja nikada nisam komentarisao ostale utakmice, pa tako neću ni ovaj put. Interesuje me samo moja ekipa“.

U drugom najvažnijem sudaru posljednjeg kola u Modriči igraju istoimeni premijerligaš i Velež. Sve što „Rođeni“ trebaju napraviti ukoliko žele spas jeste da ostanu neporaženi. Mostarci su puni optimizma otputovali na megdan sa aktuelnim prvacima naše domovine:

„Iako smo do sada u svim utakmicama igrali sa tri napadača, danas ćemo nastupati defanzivnije. Biće nekih rotacija u ekipi. Dovoljan nam je bod kako bi i naredne godine igrali u Premijer ligi i logično je da svoju šansu čekamo iz kontranapada. Mislim da ni Modriča neće napasti po svaku cijenu, jer i njima odgovara remi. U svakom slučaju smatram da imamo kvalitet da se neporaženi vratimo sa najvažnijeg dvoboja ove sezone i izborimo opstanak, što bi našim navijačima donijelo veliku radost, rekao je za naš portal Abdulah Ibraković, strateg Veleža.

Ukoliko se desi da Orašje upiše pobjedu, „Rođeni“ remiziraju u Modriči, a Travnik izgubi na Grbavici, čak četiri kluba bi imala po 37 bodova. U tom slučaju redosljed bi bio određen na osnovu međusobnih sudara, a tim sa Save koji ima najlošiji skor preselio bi u Prvu ligu Federacije BiH.

Vrijedi još izdvojiti susret u Mostaru, gdje će Zrinjski proslaviti osvajanje naslova prvaka BiH u sudaru sa Leotarom. Tu svakako možemo dodati i dvoboj u Istočnom Sarajevu. Snage će odmjeriti Slavija, protiv tima sa Koševa. Ishod ovog duela, kao i onog između Laktaša i Slobode, odrediće plasman od drugog do četvrtog mjesta. U Zenici će utakmicu za prestiž odigrati Čelik i Borac, a isto se odnosi i na okršaj Posušja i Širokog Brijega.

Parovi:

Zvijezda – Orašje

Zrinjski – Leotar

Čelik – Borac

Slavija – Sarajevo

Posušje – Široki

Željezničar – Travnik

Laktaši – Sloboda

Modriča – Velež

Sve utakmice počinju u 17h.