Bild
0

Götze na listi želja Barcelone i Manchester Uniteda

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Njemački dnevnik Bild objavio je da su se za Marijom Götzeom, najtalentovanijim nogometašem dortmundske Borussije i uopće u Njemačkoj, pomamili evropski velikani, Barcelona i Manchester United.

Omaleni hitronogi veznjak, sposoban savršeno kontrolisati loptu pri ekstremnim brzinama, ima tek 18 godina, već tri nastupa za njemačku seniorsku reprezentaciju, te prema procjeni Transfermarkta vrijedi 12,5 miliona eura, iako je izvjesno da ga bundesligaški lider ne bi pustio ni za tri puta veću cijenu. Ugovor s dortmundskim klubom ima do ljeta 2014. godine.

Blistao je 18-godišnjak pri subotnjoj 4-1 pobjedi protiv Hannovera izjednačivši na 1-1 sam u borbi s petoricom odbrambenih igrača, da bi potom velemajstorski gurnuo loptu u prostor za Lucasa Barriosa, koji je pogodio za 3-1.

Ove je sezone mladi veznjak u 27 utakmica dao pet golova i upisao 13 asistencija. Još je dva gola zabio u četiri dvoboja Evropske lige.

Nijemci ga smatraju čudom od djeteta koje bi jednog dana trebalo izrasti u ponajboljeg nogometaša svijeta. Slažu se očito i u Barceloni, u čiju se "patuljastu" timsku fizionomiju Götze skoro pa savršeno uklapa.