Poklon gradu
6

Goražde: 100 godina organizovanog igranja nogometa, susret veterana grada i humanih zvijezda

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U organizaciji FK Goražde, a uz podršku Vlade BPK i Grada Goražda u ponedjeljak će biti obilježeno 100 godina nogometa u Goraždu.

Organizatori najavljuju brojne sadržaje te učešće najvećih zvijezda bh. nogometa među kojima su nekadašnji reprezentativci Elvir Bolić i Muhamed Konjić.

"Tradiciju fudbala u organizovanom obliku na ovim prostorima baštini FK Goražde i mi smo preuzeli na sebe organizaciju manifestacije jer želimo ukazati na vrlo važne historijske činjenice", ističe Muhamed Zejnilhodžić, predsjednik FK Goražde.

U ponedjeljak u 18 sati na gradskom stadionu održat će se utakmica veterana FK Goražde i humanih zvijezda koja je svojevrstan poklon klubu, gradu i navijačima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U proteklih 100 godina FK Goražde je imalo stotine vrhunskih igrača. Neki su igrali u državnim selekcijama, pa i Ligama petice, a pojedini od njih će u ponedjeljak nastupiti u timu veterana Goražda ili humanih zvijezda.

Fudbal se ovdje počeo igrati 1918. godine osnivanjem Fudbalskog kluba "Herceg Stjepan", koji je mjenjao naziv u Gošk i Radnički, a potom Goražde.

Klub ima status prvoligaša u FBiH, uz seniorsku ekipu i mlađe selekcije, koje također bilježe uspješne rezultate u svojim ligama, a jedan od najvećih je osvajanje titule prvaka juniorske omladinske lige Centar 2016. godine.