Dugogodišnji problem
10

Goraždanski stadion dobit će novi sistem održavanja, moguća i rekonstrukcija pomoćnog stadiona

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
U Goraždu rade na projektu uspostave savremenog sistema za prskanje i održavanje gradskog stadiona kako bi se konačno riješio dugogodišnji problem održavanja i stekli bolji uslovi za održavanje treninga i utakmica.

Godinama je stadion u katastrofalnom stanju, posebno u ljetnom periodu jer je travnjak nemoguće održavati improvizovanim prskalicama za vodu, što je bio i posljednji neefikasan pokušaj njegovog spašavanja.

Inicijativu menadžmenta Javne ustanove "Sportski centar" da se uspostavi bolji i efikasniji sistem podržali su Federalno ministarstvo sporta i gradska uprava Goražda tako da su za projekat osigurana sredstva od blizu 8000 KM. Stadion će nakon završetka projekta konačno moći koristiti sportski klubovi, ali i pojedinci.

Ohrabrujuća vijest za ljubitelje nogometa, posebno mlade, je inicijativa u vezi rekonstrukcije pomoćnog stadiona. Za ovaj projekat interes je iskazao i Nogometni savez BiH, a prema nekim procjenama potpuno uređenje stadiona moglo bi koštati blizu 650.000 KM.

"Započeli smo jedan projekat i nadamo se njegovoj realizaciji, a to je projekat uređenja pomoćnog stadiona u koji bismo uložili blizu 650.000 KM. Mi bismo bili obavezni osigurati blizu 200.000 KM. Time bismo trajno riješili ovo pitanje. Nije nam adekvatan pomoćni stadion, imamo problem, imamo prigovore omladine i sasvim je to opravdano, a sa pomoćnim stadionom čuvamo i ovaj glavni stadion, da ga svakodnevno ne koristimo" najavio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Od dodaje da bi se realizacijom oba projekta u značajnoj mjeri poboljšao kvalitet i uslovi održavanja treninga i odigravanja utakmica, ali i stvorile prepostavke o nadogradnji drugih sadržaja koji bi ovom stadionu omogućili višu licencu za utakmice međunarodnog karaktera.