Briljira u 38. godini
68

Goran Pandev, kapiten Sjeverne Makedonije i primjer istinskog sportskog domoljuba

K. H.
Goran Pandev (Foto: EPA-EFE)
Goran Pandev (Foto: EPA-EFE)
Najljepši snovi Gorana Pandeva u dresu nogometne reprezentacije Sjeverne Makedonije nastavljeni su sinoć u Duisburgu gdje je je ova simpatična reprezentacija ostvarila jednu od najvećih pobjeda u historiji i nanijela poraz Njemačkoj od 2:1.

Pandev je odigrao još jednu briljantnu utakmicu u dresu reprezentacije i kao kapiten je nosio svoj tim do velike pobjede protiv Njemačke u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a makedonska javnost najviše je oduševljenja zbog strasti koju ovaj igrač prikazuje na terenu, ali i neospornog kvaliteta koji i u 38. godini prikazuje.

Trenutno je Pandev član italijanskog kluba Genoa u koju je stigao još u sezoni 2015/2016, a prošle godine hrabro je odbio ponudu Intera i odlučio ostati u timu koji mu je garantovao sigurnu minutažu. Pandev je znao da, ukoliko bude sjedio na klupi u klupskom nogometu, teško može za reprezentaciju ponuditi igre kakve danas prikazuje. I to je ključ njegovog uspjeha.

Protiv Njemačke je u prvom poluvremenu Pandev postigao 37. gol za reprezentaciju Sjeverne Makedonije, a prvi je postigao sada već davne 2002. godine. Primjera radi, sinoć je Pandev na golu Njemačke matirao Manuela Neuera, a kada je debitovao za nacionalnu selekciju kapiten ove reprezentacije bio je legendarni Oliver Kahn.

Iste godine Zlatnu loptu je osvojio Michael Owen, što opet govori koliko je vremena prošlo od kada Pandev nosi dres reprezentacije Sjeverne Makedonije, a najljepši trenutak reprezentativne karijere svakako je imao sredinom novembra 2020. godine kada je svoju reprezentaciju golom protiv Gruzije odveo na prvo Evropsko prvenstvo u historiji.

Debi za reprezentaciju Sjeverne Makedonije Pandev je imao u junu 2001. godine, a tada je imao samo 17 godina i 314 dana, a sinoćnjim golom koji je postigao postao je najstariji igrač u historiji koji je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo postigao gol protiv Njemačke.

I naravno, Pandev se ne planira zaustaviti na sinoćnjoj utakmici. Kada je u pitanju budućnost, Sjeverna Makedonija će narednog ljeta igrati na Evropskom prvenstvu u grupi sa Austrijom, Nizozemskom i Ukrajinom, a gledajući trenutnu formu i kvalitet pomenutih reprezentacija s razlogom se može nadati da on i njegovi saigrači pokušaju pronaći put do nokaut faze.

Kada je u pitanju ostatak sezone u Italiji, Genoa je nizom odličnih rezultata uspjela pobjeći s dna Serije A i trenutno su sa 31 osvojenim bodom na 13. poziciji, a trenutno imaju sigurnih devet bodova više od Cagliarija koji je prvi u zoni ispadanja. Tokom bogate karijere Pandev je nosio dres Lazija, Intera, Napolija i Galatasarayja. Ukupno je u klupskoj karijeri odigrao 603 utakmice, a postigao je 135 pogodaka i pri tome upisao 71 asistenciju.