Koriste ih od 2013.
105

Golmani Švicarske treniraju s posebnim naočalama koje koštaju 400 eura i pružaju im veliku pomoć

K. H.
Golmani reprezentacije Švicarske na treningu u Dohi (Foto: EPA-EFE)
Golmani reprezentacije Švicarske na treningu u Dohi (Foto: EPA-EFE)
Golmani nogometne reprezentacije Švicarske Yann Sommer i Gregor Kobel tokom treninga na Svjetskom prvenstvu u Kataru nose specijalizovane sunačne naočale koje stvaraju efekt "usporenog kretanja lopte", što je tehnologija koju koriste još od 2013. godine.

Ovaj proizvod djelo je japanske firme VisionUp, a košta nešto više od 400 eura. Evropski mediji pišu da su upravo ove naočale pomogle prvobitno golmanu Sommeru i njegovim partijama nakon što ih je počeo koristit i trenirat s njima.

Švicarci vjeruju da će im ova tehnologija pomoći i na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a oni, podsjećamo, igraju u grupi zajedno s Brazilom, Srbijom i Kamerunom.

Dodatno se objašnjava kako ove naočale na bateriju, zahvaljujući efektu usporenog kretanja, poboljšavaju golmanovo isčekivanje lopte i pomažu mu da stvori dodatnu prednost.

Švicarska je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji stigla do 1/16 finala, a prošlog ljeta su prošli do četvrtfinala Evropskog prvenstva i to nakon što su izbacili Francusku nakon penala. Upravo je golman Sommer svojim odbranam bio junak Švicarske, što je samo još jedan od razloga zašto su Švicarci ostali vjerni ovoj tehnologiji.

Prvi meč na Svjetskom prvenstvu u Kataru Švicarci će igrati protiv Kameruna i to u četvrtak s početkom u 11 sati.