Poraženi nakon 20 godina
29

Golman Sjeverne Makedonije: Nijemci su bili bijesni, nisu nam ni čestitali

H. H.
Dimitrievski najavljuje da ono najbolje tek dolazi (Foto: EPA-EFE)
Dimitrievski najavljuje da ono najbolje tek dolazi (Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Sjeverne Makedonije senzacionalno je kao gost pobijedila Njemačku rezultatom 2:1 u okviru 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a golman Makedonaca Stole Dimitrievski opisao je nezaboravnu noć i veliki trijumf u Duisburgu.

Bila je to najveća pobjeda u historiji Sjeverne Makedonije, a Dimitrievski najavljuje da ono najbolje tek dolazi.

"Bilo je ludo. Nevjerovatna stvar. Kad je sudija odsvirao kraj utakmice, nismo mogli vjerovat. Gledali smo semafor u nevjerici. To je najveća pobjeda naše reprezentacije i najbolji rezultat u historiji, uz plasman na Evropsko prvenstvo. Bit ćemo iznenađenje na Euru, a i plasman na Svjetsko prvenstvo ne izgleda nemoguće", mišljenja je makedonski čuvar mreže koji je potom otkrio da se Nijemci nisu ponijeli sportski nakon poraza.

"Gol Pandeva nas je još više podstakao, a vjerujem da nas Nijemci generalno nisu preozbiljno shvatili, posebno njemačka štampa. Izjednačili su ne tako jasnim jedanaestercem, a sudija nije svirao mnogo očigledniji penal za nas. Ali, onda je Elmas zabio za pobjedu i to je bio konačni udarac za njih. Nisu nam čestitali i to mi se ne čini lijepo. Bili su bijesni, ali i oni su ispisali historiju. Čak i ako je negativna", kazao je Dimitrievski, aludirajući da je Njemačka doživjela prvi poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nakon 20 godina.

Prethodni poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Njemačka je pretrpjela 2001. godine od Engleske (5:1) u Minhenu. Od tada do meča sa Sjevernom Makedonijom, ostvarili su 30 pobjeda i pet remija, a bili su u nizu od 18 uzastopnih trijumfa.