Casilla sve negira
9

Golman Leedsa žestoko kažnjen zbog navodne rasističke izjave prije pet mjeseci

E. B.
Kiko Casilla (Foto: Twitter)
Kiko Casilla (Foto: Twitter)
Golman Leedsa Kiko Casilla propustit će ključne utakmice u borbi za ulazak u Premiership zbog suspenzije koja mu je dodijeljena danas.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Engleske je Španca suspendovala na osam utakmica zbog navodnog rasizma.

Istraga je pokrenuta prije pet mjeseci nakon meča između Leedsa i Charltona na kojoj je Casilla navodno prilikom jednog prekida svojim odbrambenim igračima rekao "čuvajte crnog igrača, sam je" pokazujući na Jonathana Leku.

Casilla, koji je kažnjen i sa 70.000 eura, je tokom proteklih pet mjeseci negirao da je bilo šta rasistički izjavio, a da stvar bude još čudnija engleski savez nije u obrazloženju odluke nigdje spomenuo da je bez ikakve sumnje dokazano da je golman Leedsa rasistički vrijeđao protivničkog igrača.

Nakon što je saznao kaznu Casilla je ponovio svoj stav, te je naglasio kako nikada ne bi ni pomislio da nekoga uvrijedi na rasnoj osnovi te da je za oštre kazne za sve koji to urade.

"Komisija je odluku o kazni donijela na osnovu pretpostavki, a ne dokaza", stoji u saopćenju Leedsa kojem će ovo biti veliki udarac u borbi za plasman u Premiership.

Casilla je bio najstandardniji igrač ekipe i nastupio je u svim dosadašnjim susretima.

Leeds trenutno ima četiri boda manje od vodećeg West Bromwich Albiona, a pet više od trećeplasiranog Fulhama. Direktan plasman u Premiership osigurat će prve dvije ekipe, a ekipe koje završe od trećeg do šestog mjesta će razigravati za posljednje mjesto koje vodi u elitu.

Do kraja takmičenja u Championshipu ostalo je još 11 kola, što znači da će se Casilla na gol vratiti tek u posljednja tri kola.