Nogomet
8

Golijada u Andaluziji: Deset golova u pobjedi Seville nad Espanyolom

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Sevilla je u 1. kolu španske Primere rezultatom 6:4 savladala Espanyol na svom stadionu Ramon Sanchez-Pizjuan.

Dolazak Jorgea Sampaolija na klupu Seville bio je "juriš" u najavi. Ali, da će ovako započeti njegov debi u Primeri, teško da je iko očekivao. Sampaoli je sa reprezentacijom Čilea 2015. godine osvojio Copa Americu i od te reprezentacije sačinio je tim koji igra vrlo otvoreno sa visokim presingom bez obzira ko stajao preko puta.

Svoje ideje od početka prenosi u Sevillu. Istina, nije počeo dobro, jer je izgubio prva tri zvanična meča - jedan u evropskom Superkupu od Real Madrida i dva od Barcelone u španskom Superkupu. Ovaj put slavio je iako je u dva navrata bio u rezultatskom deficitu.

Piatti je u osmoj minuti pogodio za vodstvo Espanyola, a Sevilla je golovima Sarabije (15') i Vietta (22') stigla do prenosti. Potom su Perez (36') i Sanchez (44') pogodili za novo vodstvo Espanyola da bi Vietto u sudijskoj nadoknadi prvog dijela izjednačio na 3:3.

U drugom dijelu golovima Vasqueza (54'), Ben Yeddera (66') i Kiyotakea (74') tim Jorgea Sampaolija poveo je sa 6:3. Konačnih 6:4 postavio je Moreno u 79. minuti.

Ovo je ligaška utakmica sa najviše pogodaka u historiji stadiona Ramon Sanchez-Pizjuan.

Ranije je Granada na domaćem terenu remizirala sa Villarrealom (1:1). Castillejo je doveo Villarreal u vodstvo u 61. minuti, a konačnih 1:1 postavio je Ponce u 65. minuti.