Nogomet
105

Golgeterska noć bh. fudbalera: Višća "isušio" Rijeku, dva gola Sušića, gol Ibiševića

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bh. reprezentativci Edin Višća, Tino Sven Sušić i Vedad Ibišević upisali su nove golove u kvalifikacijama za Evropsku ligu, dok su Zvonimir Kožulj i Haris Medunjanin upisali po asistenciju. Svi navedeni igrači osim Vedada Ibiševića prošli su u play off za Evropsku ligu sa svojim klubovima.

Naš napadač pogodio je za 1:1 u porazu Herthe od Brondbyja u gostima (3:1) u 3. pretkolu Evropske lige, a Hertha je ispala sa ukupnih 3:2. U prvom meču njemački tim je slavio golom Ibiševića koji je pogodio majstorski makazicama.

Basaksehir je u gostima remizirao sa Rijekom (2:2) i tako prošao dalje zbog više postignutih golova u gostima, jer je u Turskoj bilo 0:0. Oba gola za turski tim, koji je dva puta ganjao rezultat, postigao je sjajni Edin Višća.

Odličnu predstavu pružili su Tino Sven Sušić i Zvonimi Kožulj. Sušić je postigao dva gola, a Kožulj je upisao asistenciju kod prvog gola kojeg je postigao Nižić u pobjedi Hajduka nad Oleksandrijom sa 3:1. Posebno je upečatljiv drugi Sušićev gol postignut iz slobodnog udarca, dok je prvi postigao iz penala. Splićani su prošli u play off Evropske lige s ukupnih 6:1.

Haris Medunjanin je upisao asistenciju u pobjedi Maccabi Tel Aviva na domaćem terenu protiv Panduriija sa 2:1. Izraelski tim je prošao dalje sa ukupnih 5:2.

Prolaz u play off Evropske lige ostvario je i potencijalni bh. reprezentativac Danijel Milićević koji je sa Gentom remizirao protiv Viitorula u gostima (0:0), a Gent je prošao dalje s ukupnih 5:0.

Žrijeb za play off Evropske lige, kao i play off Lige prvaka, bit će obavljen sutra u Nyonu.