Nagrada "Ferenc Puskas"
13

VIDEO / Gol Zlatana Ibrahimovića nije u konkurenciji za najbolji u 2012.

FENA
Gol kapitena švedske nogometne reprezentacije Zlatana Ibrahimovića, udarac "škaricama" iskosa sa 25 metara kojim je lobovao istrčalog engleskog golmana Joea Harta, kojim je Ibrahimović postavio konačni rezultat od 4:2 u korist Švedske u sinoćnjoj prijateljskoj utakmici na otvaranju novog Friends stadiona u Stockholmu, Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) nije željela dodatno uvrstiti na spisak kandidata za nagradu "Ferenc Puskas" koja se dodjeljuje strijelcu najljepšeg gola u godini.

Iz FIFA-e su ovu svoju odluku opravdali time kako je već započelo glasanje, te je bilo nemoguće dodatno uvrstiti još jednu nominaciju.

Glasanje za ovogodišnji najljepši gol započelo je jučer navečer, a u prvom krugu, koji traje do 29. novembra, posjetitelji FIFA-ine službene internetske stranice mogu birati između 10 ponuđenih golova.

Tri gola koja dobiju najviše glasova ulaze u završni krug glasanja koji će trajati do 7. januara sljedeće godine kada će biti proglašen i pobjednik. Istoga dana će biti proglašen i dobitnik "Zlatne lopte" za ovu godinu, odnosno najbolji nogometaš svijeta po FIFA-inu izboru.

Za ovogodišnju nagradu "Ferenc Puskas" nominirani su golovi Argentinca Lionela Messija, Brazilca Neymara, Francuza Hatema Ben Harfe i Erica Hasslija, Ganca Emmanuela Agyemang-Badua, Kolumbijca Radamela Falcaoa, Bolivijca Gastona Mealle, Senegalca Mousse Sowa, Slovaka Miroslava Stocha i Meksikanke Olivije Jimenez.

Nagrada "Ferenc Puskas", koja je ime dobila po legendarnom mađarskom napadaču iz 50-ih godina prošlog stoljeća, dodjeljuje se od 2009. godine. Prvi je dobitnik bio Portugalac Cristiano Ronaldo, 2010. ju je osvojio Turčin Hamit Altinotop, a lani Brazilac Neymar.