Intervju za Klix.ba
21

Gojko Cimirot: Od Prosinečkog možemo mnogo naučiti, vjerujem da ćemo otići na Euro

F. Z.
Gojko Cimirot protiv Eintrachta (Foto: AFP)
Gojko Cimirot protiv Eintrachta (Foto: AFP)
Standard iz Liegea ove sezone igra zaista dobro. Ekipa je drugoplasirana u prvenstvu Belgije, a nakon pobjede protiv Eintrachta iz Frankfurta u Evropskoj ligi belgijska ekipa je druga u grupi s Arsenalom i Vitorijom Guimaraes.

Motor na sredini terena ekipe iz Liegea je Gojko Cimirot, veznjak reprezentacije Bosne i Hercegovine. Zadovoljan je svojim igrama u ovoj sezoni, a u sinoćnjem susretu jasno se vidjelo da se igra Standarda na sredini terena zasniva na njemu.

"Sinoć smo igrali jednu tešku i neizvjesnu utakmicu protiv jednog neugodnog protivnika, zna se koliko je Frankfurt jak i gdje su bili prošle sezone te dokle su dogurali u Evropskoj ligi. Mislim da smo dali sve od sebe, da smo ispoštovali dogovor iz svlačionice i na kraju smo upisali zasluženu pobjedu", kaže na početku razgovora za Klix.ba Cimirot i dodaje:

"Što se tiče samih igara u ovoj sezoni mislim da možemo biti zadovoljni. Igramo dobro i u ligi i u Evropi i mora biti razloga za zadovoljstvo. Ja igram svaku utakmicu, veoma sam zadovoljan formom. Hvala Bogu ide dobro i samo želim da nastavim u ovom ritmu", ističe Cimirot.

Motor ekipe iz Liegea

Vezni nogometaš našeg nacionalnog tima najviše voli kada ima ulogu playmakera na terenu. Tu ulogu je imao u dresu FK Sarajevo, a sada je pokretač skoro svake akcije i u dresu Standarda.

"Većina akcija kreće od mene, takav je dogovor u svlačionici, da ja uzmem ulogu playmakera u ekipi. Mogu biti zadovoljan kako trenutno ide, kako obavljam svoju dužnost na terenu. Nadam se da ću tako i nastaviti", kaže Cimirot.

Tokom ljeta govorilo se o mogućem odlasku u redove Bologne.

"Još uvijek ne znam da li je bilo nekih konkretnih ponuda. Znam da ima nekih interesovanja, ljetos je bila Bologna. Vidjet ćemo šta će biti, moguće je da promijenim sredinu. Da li će to biti na zimu ili ljeto ne znam. Trenutno sam sretan i drago mi je da igram dobro i redovno u Standardu", ističe Cimirot.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Utakmica s Italijom nema veliki rezultatski značaj, ali motiva u duelu s Azzurrima nikada ne nedostaje.

"Uvijek kada se igra protiv velikih reprezentacija tu nema puno toga da se kaže. Motiv je uvijek na najvišem nivou. Koliko god rezultatski nismo u igri, ne igra se svaki dan protiv Italije. To moramo iskoristiti i pokazati koliko možemo na terenu", kaže Cimirot.

Od Prosinečkog se može mnogo naučiti

Mnogo se govorilo i o mogućem odlasku Roberta Prosinečkog s mjesta selektora reprezentacije, ali Cimirot ističe da je atmosfera uprkos lošim rezultatima u svlačionici dobra.

"Mnogo toga se pričalo, to je tačno, ali u reprezentaciji vlada odlična atmosfera. Veoma pozitivna. Selektor je stvorio pozitivnu atmosferu. Svi smo složni i mislim da će biti još i bolja kada dođu rezultati. Velika je čast raditi s tim čovjekom. Dosta smo naučili od njega, dosta toga nam i pokaže. Svi znamo o kakvom se čovjeku tu radi i koliko od njega možemo naučiti. Kažem još jednom, atmosfera je dobra, a bit će još i bolja kada dođu rezultati, a vjerujem da hoće, vrlo brzo", ističe Cimirot.

Gojko Cimirot protiv Grčke (Foto: AFP)
Gojko Cimirot protiv Grčke (Foto: AFP)

Reprezentacija će put na Euro tražiti kroz baraž, a Cimirot nema nekih posebnih želja za martovski žrijeb.

"Nije važno ko će biti protivnik. Mi moramo gledati sebe. Kada smo mi pravi i na nivou, možemo igrati s dobrim reprezentacijama. Kada mi podbacimo, nije važno više da li je neka dobra ili slabija reprezentacija. Mi moramo biti na nivou da bismo se plasirali, a čvrsto vjerujem da će tako i biti", kaže Cimirot.

Sarajevo pokazalo da je najbolja ekipa u ligi

Nezaobilazna tema u razgovoru s Cimirotom je FK Sarajevo. Sa Sarajevom je bio prvak Bosne i Hercegovine 2015. godine, a Bordo tim i trenutno bilježi sjajne rezultate.

"Pratim utakmice Sarajeva uvijek. Uvijek kada sam u prilici pogledam utakmicu. Pokazali su da su najbolji u državi. Prošle godine su bili osvajači duple krune, trenutno su prvi na tabeli i to dovoljno govori koliko je ozbiljna ekipa i koliko je ozbiljan trener", ističe Cimirot.

Tokom godina koje je proveo u Sarajevu Cimirot je dijelio sobu s novim kolegom iz reprezentacije Adnanom Kovačevićem.

"Sada sam u reprezentaciji cimer s Krunićem, ali svakodnevno provodimo vrijeme zajedno, družimo se. Mislim da je svojim igrama zaslužio poziv. Mnogo mi je drago zbog njega, fenomenalan je momak i igrač", kaže Cimirot i dodaje da mu je drago što je konačno u prvih 11 Milana svoje mjesto našao Rade Krunić.

"Gledao sam utakmicu. Drago mi je zbog njega, zaslužio je šansu. I kada je ušao u igru dobro je odigrao, mislio sam da će već u narednoj utakmici dobiti šansu. U kontaktu smo stalno, čuli smo se. Drago mi je zbog njega. Izborio se, u velikom je klubu i nadam se da će nastaviti dobre igre", ističe Cimirot.