Konačno progres
10

Godine suza su iza: Više od 40.000 vatrenih Sicilijanaca slavilo povratak kultnog kluba

D. P.
Veliko slavlje na silcilijanskim ulicama (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Jedan od najpopularnijih italijanskih nogometnih klubova Palermo vratio se u drugi rang takmičenja nakon što je u dvije utakmice nadigrao Padovu ukupnim rezultatom 2:0.

Godine suza i tuge na Siciliji su prošlost. Palermo, koji ima jednu od najvećih armija navijača na Čizmi, iza sebe ostavio je bankrot i ogromne finansijske probleme zbog kojih je ispao u najniži rang italijanske nogometne piramide.

Međutim, sinoć je na čuvenoj Renzo Barberi bio pravi nogometni festival. Nešto malo manje od 40.000 vatrenih Sicilijanaca slavilo je promociju u Seriju B, što je samo jedan dio plana povratka Palerma na veliku scenu.

Klub, koji je dao brojne velikane Serije A, savladao je Padovu rezultatom 1:0 u revanš susretu finala play-offa Serije C, a isti rezultat bio je i u prvoj utakmici tako da su Sicilijanci bez većih problema izborili promociju u viši rang.

Naravno, uslijedilo je slavlje tipično za Siciliju. Oko 40.000 navijača slavilo je na stadionu Renzo Barbera, a nakon toga "ludnica" se prebacila u centar grada gdje su im se pridružili i oni navijači koji nisu mogli doći do ulaznice.

Snimci scena sa stadiona, ali i iz najvećeg sicilijanskog grada obišli su svijet. Navijači su vatreno sa svojim novim junacima proslavili povratak u drugi rang italijanskog nogometa nakon tri teške godine.

No, to bi trebao biti samo početak. Ekipu će preuzeti bogati vlasnici Manchester Cityja koji u svom posjedu imaju 10 klubova širom svijeta.

Dogovor je postignut, a City Football Groupu sigurno će imponovati plasman tima u Seriju B. Stoga, očekuje se da posao bude ubrzan i da bogati Arapi investiraju ozbiljan novac. Ne bi bilo čudno da Palermo već naredne godine izbori Seriju A.