Kvalifikacije za SP
0

Goal.com prognozira pobjedu BiH od 1:0

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uprkos činjenici da će reprezentativci Estonije koji večeras istrče na teren stadiona A. Le Coq u Talinu od prve minute pokušavati da se osvete ekipi BiH za težak poraz od 7:0 u posljednjem okršaju ovih timova, sportski portal Goal.com tipuje na pobjedu naše zemlje.

Estonija sa prikupljenih pet bodova iz osam utakmica više nema šta izgubiti, komentar je Gola.coma. Jedino što mogu u ovom meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. je dati sve od sebe da se osvete. Jedini dobar rezultat ova selekcija grupe 5 ostvarila je protiv Armenije, od koje su iz dva susreta uzeli četiri boda, te Turske koja se iz Talina vratila sa remijem.

Kad je u pitanju najbolja selekcija Bosne i Hercegovine koja se iz godine u godinu pretvara u veliki tim, portal podsjeća da imamo četiri boda prednosti u odnosu na trećeplasiranu Tursku, te da se Španija već kvalifikovala uz osvojeno prvo mjesto u grupi.

Pred BiH je mnogo teži zadatak u odnosu na Tursku, s obzirom da se ekipa Fatiha Terima večeras i za četiri dana suočava sa nešto slabijim selekcijama Belgije i Armenije.

Ipak, piše Goal.com, reprezentacija BiH je ekipa u usponu. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. završili smo na trećem mjestu iza Španije i tadašnje zajednice Srbije i Crne Gore, sa tek četiri boda manje od Španaca. U narednim kvalifikacijama, onim za Euro 2008. završili smo grupno takmičenje četvrti.

Prethodni mečevi Estonije i BiH

U posljednjoj utakmici kvalifikacija Estonija je 9. septembra od Španije izgubila rezultatom 3:0, a tek nekoliko dana ranije od Turske 4:2.

U junu i avgustu odigrali su tri prijateljska susreta, pobijedivši Ekvatorijalnu Gvineju sa 3:0, dok su protiv Portugala odigrali neriješeno, a Brazil ih je pobijedio sa 1:0.

Bosna i Hercegovina, na drugoj strani, u posljednja dva meča u grupi 5 bilježi pobjedu protiv Armenije 2:0 i neriješeni skor u okršaju sa Turskom na Bilinom polju 9. septembra. Bilo je 1:1.

Prethodne prijateljske utakmice bile su šarolikih rezultata. U junu smo odigrali neriješeno s Uzbekistanom, te pobijedili sa 2:1 selekciju Omana, da bi 12. avgusta izgubili protiv Irana 3:2.

Igrači s velikim ulogama

Andres Oper, 31-godišnji estonski napadač najveća je opasnost ove selekcije i prema mišljenju Goal.coma. Najiskusniji i najvještiji nogometaš mogao bi nam praviti probleme u napadu. Od 1995. kada je debitovao za reprezentaciju svoje zemlje odigrao je 114 utakmica u nacionalnom dresu.

U timu BiH sve oči će, bez obzira na činjenicu da imamo mnogo vrsnih igrača, biti uprte u Edina Džeku, jednog od najboljih nogometaša Bundeslige, za kojim klupska otimačina tek predstoji. U nacionalnom timu prvi put se pojavio 2007. godine te postigao impresivnih 12 golova u 20 međunarodnih utakmica.

Predviđanje rezultata

Bosna i Hercegovina bi trebala biti u stanju da pobijedi večeras i osigura svoje mjesto u baražu.

Estonia 0 - 1 Bosna i Hercegovina