Nogomet
0

Goal.com o nadimcima reprezentacija: Zlatni ljiljani ili Zmajevi dolaze iz BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nogometni portal Goal.com napravio je listu nadimaka reprezentacija učesnica Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Neke će, tvrdi autor teksta, na mundijalu biti prepoznatljive upravo po interesantnim nadimcima.

"Nogometna reprezentacija BiH, debitanti na Svjetskom prvenstvu, poznati su kao Zlatni ljiljani, vrsta cvijeta karakteristična za tu zemlju. Kad Bosanci i Hercegovci žele opisati svoju reprezentaciju tako da opasnije zvuči, onda ih nazivaju Zmajevima", piše Goal.com.

Komentatori iz skoro svih zemalja svijeta često će koristiti nadimke reprezentacija. Tako ćemo za Brazilce često čuti da su Pentacampeoes (Peterostruki šampioni svijeta), Canarinhos, A Selecao i Samba Kings.

Argentinci nose nadimak Albiceleste (Bijeli i nebeskoplavi), Grci su Galanolefki (Nebeskoplavi i bijeli), Francuzi su Les Bleus (Plavi) baš kao i Talijani (Azzuri) dok su Ekvadorci Amarillos, odnosno Žuti.

Nadimak koji reprezentacije dobiju zahvaljujući bojama dresa odnosi se i na reprezentaciju Meksika, poznatu i kao La Verde (Zeleni). Kad slabo igraju, navijači ih onda zovu Zeleni miševi.

Zahvaljujući simbolima i bojama na zastavi, reprezentativci Gane nose nadimak Crne zvijezde.

Korejci su zahvaljujući simbolu na zastavi poznati kao Taegeuk - borci. Holanđani su Oranje (Narandžasti), dok Englezi s ponosom nose nadimak Tri lava. Osim Talijana i Francuza, Plavi je također jedan od nadimaka Japanaca koji se još nazivaju Samuraji.

La Furia Roja (Crvena furija) je najčešći nadimak Španaca, dok su Hrvati Vatreni. Belgijanci su Crveni vragovi.

Kolumbijci su Los Cafeteros (Proizvođači kafe). Australci nose nadimak Socceroos, Kamerunci su Nesalomljivi lavovi, reprezentativci Obale Slonovače su Les Elephants (Slonovi), dok su Alžirci Les Fennecs (Pustinjske lisice).

Nigerijci su Zeleni orlovi, dok Iranci, Rusi i Nijemci nose nadimke Team Melli, Sbornaya i Die Nationalmannschaft, koji na jezicima navedenih zemalja znače Nacionalni tim.