AJB DOC FILM FESTIVAL
250

Gledali smo film "Braća Musemić": Priča o životu, važnosti porodice i kako je nogomet više od igre

Piše: Haris Halvadžija
Scena iz filma Braća Musemić (Foto: Screenshot)
Scena iz filma Braća Musemić (Foto: Screenshot)
Dokumentarac Braća Musemić sutra će biti prikazan na AJB DOC Film Festivalu. Ovaj film inspirisan je braćom Vahidinom i Husrefom, golgeterima i legendama FK Sarajevo. Obojica su s bordo klubom osvojila naslove prvaka Jugoslavije, a simbioza braće Musemić i kluba s Koševa traje dugi niz godina.

Priča počinje u njihovom rodnom gradiću Janji, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, u Semberiji koja je iznjedrila brojne poznate nogometaše koji su izgradili velike karijere, poput Save Miloševića, Admira Smajića i Luke Jovića. Ovo je priča i o njihovom djetinjstvu na obalama Drine i Janje, talentu, posvećenosti uspjehu te Semberiji, inspiraciji, ali najviše o ljubavi prema nogometu.

Autor filma je dugogodišnji sportski novinar Edin Isanović, reditelj filma je Nihad Ušanović, dok je menadžer produkcije Muamer Kolar, a producentica - Blerta Hadžić.

"Uvijek me intrigirala ta povezanost braće Musemić sa nogometom kao i sa FK Sarajevo. Od kada sam zakoračio u medijske vode i napravio prve novinarske korake shvatio sam da je nogomet nešto više od igre i da će moj život biti usko povezan s njim. Nije me interesovao isključivo rezultat, niti sportski uspjesi kao lajtmotiv priče o nogometu i sportu uopšte. Uvijek me privlačila druga strana nogometa. Ona ljudska dimenzija", objasnio je Edin Isanović ideju o filmu.

Autor filma Edin Isanović sa Vahidinom i Husrefom Musemićem (Foto: Facebook)
Autor filma Edin Isanović sa Vahidinom i Husrefom Musemićem (Foto: Facebook)

Sagovornici u filmu, između ostalih, bili su: Stjepan Kljuić, Mirsad Fazlagić, Mehmed Baždarević, Muhamed Granov, Marjan Mijajlović, Milojko Pantić, Mitar Mrkela, Fuad Muzurović, Faruk Hadžibegić, Vahidin Mulamustafić, Asim Osmanbašić, Fadil Baćevac, te članovi porodice Musemić koji su sve vrijeme bili na dispoziciji i podrška u realizaciji filma.

Snimanje koje se odvijalo u Sarajevu, Janji i Beogradu trajalo je sa prekidima oko devet mjeseci.

"Zahvalan sam članovima porodice koja je stvarni akter ovog filma i koja je mojoj ekipi i meni dala bezgranično povjerenje otvarajući vrata svojih domova, odnosno svoje porodične intime. Nikad im ništa nije bilo teško dok smo snimali film. Ni ponavljanja scena ni odlazak na različite lokacije. Baš ništa. Uvijek samo pomoć i podrška. Bezgranično im hvala na tome. Sada kada je film spreman za emitovanje, shvatio sam da je ovo ostvarenje mog dječačkog sna", kaže Isanović.

Vahidin i Husref Musemić iz mlađih dana (Foto: Screenshot)
Vahidin i Husref Musemić iz mlađih dana (Foto: Screenshot)

Autor filma nije imao priliku uživo svjedočiti majstorima čuvene braće tokom igračkih dana, ali uspio je gledateljima približiti njihove uspješne karijere.

Vahidin je kao jedan od najboljih evropskih napadača svog vremena ostavio i neizbrisiv trag u reprezentaciji Jugoslavije, po njemu su roditelji davali imena svojoj djeci, dok je Husref svoju priču pisao i u Crvenoj zvezdi, a sa Bordo timom osvajao trofeje i kao šef stručnog štaba i najtrofejniji je trener Sarajeva u historiji.

Braća Musemić su u ovom filimu omogućili gledateljima mogućnost da osjete šta im znači porodica, dok istovremeno autor Edin Isanović daje neobično detaljan uvid i do sada neke nepoznate detalje iz njihovih privatnih života.

Vahidin i Husref Musemić, scena iz filma
Vahidin i Husref Musemić, scena iz filma "Braća Musemić" (Foto: Screenshot)

Nažalost, Vahidin Musemić je preminuo neposredno nakon što je pala posljednja klapa filma.

"Posljednjim snimljenim kadrom i posljednjim rezom u montaži filma zatvoren je jedan krug koji je počeo još u mom djetinjstvu pričama mog oca o Vahidinovim i Husrefovim majstorijama. O nebeskim letovima i spektakularnim golovima. O fanatičnoj požrtvovanosti i o bratskoj ljubavi i značaju porodice Musemić za nogomet u gradu Sarajevu, FK Sarajevo i Bosni i Hercegovini. Sad mi je jasno da ovo nije film o nogometu i golgeterima koji su obilježili svoje epohe, niti je ikad bio. Pomjerene su granice i ovo je film o životu i neprestanoj borbi koja uključuje ogromno odricanje kako bi se postigao cilj. Priča o strasti za igrom koju su zavoljeli još kao dječaci i koja je obilježila njihove živote i živote članova njihovih porodica. Musemići su dokaz da nema kratica u životu i da samo dugotrajni, predani rad vodi ka uspjehu. Publika će dati svoj sud o tome da li smo uspjeli ili nismo. Tužan sam što rahmetli Vahidin nije dočekao primjeru, a samo sedam dana prije njegovog odlaska na Koševu su snimljeni posljednji kadrovi filma. Sve je to sudbina", zaključio je Isanović.

Husref Musemić, scena iz filma
Husref Musemić, scena iz filma "Braća Musemić" (Foto: Screenshot)

Husref Musemić je sretan što će mlađe generacije imati priliku da nešto nauče iz njihove životne priče, ali žao mu je što njegov brat Vahdin nije dočekao premijeru filma.

"Drago mi je što će ostati nešto iza nas, jer život je kratak i sve brzo prolazi. Mlađe generacije će možda nešto moći i naučit iz ovog filma, s obzirom da ovo nije samo priča o nogometu, već i o bratskoj ljubavi i značaju porodice. Žao mi je što Vahidin nije dočekao premijeru, ali takva je sudbina", poručio je Musemić.

Na kraju filma, Husref Musemić kao da je predosjetio, na emotivan način poslao je poruku voljenom bratu, ističući važnost porodice za svakog čovjeka i ne sluteći da će Vahidin za samo nekoliko dana preseliti na bolji svijet.

Film "Braća Musemić" koji je rađen u VIP produkciji za Al Jazeeru SportDoc bit će premijerno prikazan u ponedjeljak na AJB DOC Film Festivalu kao specijalna projekcija 11. septembra u 19:30 sati u sarajevskom BKC-u.