Anketa
0

Gledaju li Mourinho i Perez jednako na nogomet?

Totalsport
Jose Mourinho
Jose Mourinho
Hoće li Jose Mourinho biti uspješan u madridskom Realu, anketirao je poznati nogometni mjesečnik FourFourTwo novinara španskog El Paisa Jordija Puiga i portugalskog veznog igrača Manichea.

Njih dvojica ponudili su oprečne odgovore. Obojica se slažu da i Mourinho i klupski predsjednik Florentino Perez žele svom klubu sve najbolje, ali na različit način gledaju na njihovu buduću saradnju.

Na postavljeno pitanje nisu mogli odgovoriti govoreći samo o Mourinhu, jer "ne radi se samo o njemu". Bitna je i uloga njegovog klupskog predsjednika Florentina Pereza. Obojica žele veću oštrinu ekipe i osvajanje trofeja. Isto tako, obojica će poželjeti sebi pripisati zasluge ako bude tako. I jedan i drugi imaju vrlo jasnu ideju kako bi trebalo igrati nogomet. No, razmišljaju li jednako, pita se glasno ugledni novinar El Paisa, te nastavlja:

"Bernabeu želi rezultate, ali želi i napadački tip nogometa, u skladu sa slavnom historijom madridskog kluba. Perez to jako dobro zna, zbog toga se i orijentirao na dovođenje vrhunskih napadača. No, Mourinha zanimaju samo pobjede. On je inteligentan, sarkastičan, provokativan i klinički efikasan. Ali, njegove ekipe nikada nisu igrale onakav nogomet kakav žele navijači i javnost kada je u pitanju Real. Mourinho želi potpunu slobodu u svom radu. Ukoliko to ne dobiva, on odlazi".

Perez, pak, nije tip predsjednika koji će sjediti prekriženih ruku. On potpisuje igrače i ima utjecaj nad selekcijom. Ponekad i mjesecima ne razgovara sa svojim trenerima. Radio je čak s osmoricom njih u osam godina.

Vicentea del Bosquea je otpustio nakon što je ovaj osvojio dvaput Ligu prvaka, dva prvenstva i Interkontinentalni kup. Prošle sezone je angažirao Manuela Pellegrinija, nakon što je Arsene Wenger odbio ponudu Reala. I to zato što nije želio ostati bez posla nakon jedne sezone. Pellegrinijev Real je zabio više golova i osvojio više bodova nego ijedan drugi Real u historijii. Opet, nije vrijedilo, završili su iza Barcelone.

"Real mora postati konzervativnija ekipa i napredovati u odbrani. S druge strane, moraju pobjeđivati s napadačkim stilom igre. Ukoliko ne bude tako, Mourinhova pozicija će vrlo brzo postati teška i upitna. Mourinho i Perez moraju se odlično razumjeti. U svakom drugom slučaju će patiti rezultat", zaključio je Jordi Puig, koji je, očito, skeptičan oko saradnje portugalskog trenera i poznatog predsjednika.

Sasvim drukčije razmišlja 32-godišnji Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro, poznatiji kao Maniche, od ove sezone član Sportinga, koji je ranije igrao u Portu i Chelseaju, klubovima u kojima je osvajao trofeje pod palicom Josea Mourinha. Dakle, poznaje ga odlično jer je sarađivao s njim u dvije potpuno različite evropske sredine.

"Naravno da će Mourinho biti uspješan u Realu. On je jednostavno najbolji svjetski trener. Potvrdio je to u svojim ranijim klubovima, neće niti Real biti izuzetak. Kada je stigao u Chelsea, svi su mu prognozirali teškoće. Chelsea prije njega jako dugo nije bio prvak, a on je sa svim svojim radnim kvalitetima pokazao i dokazao da ipak nije tako teško osvojiti naslov prvaka. Ista priča bila je i u Interu. S obzirom na sve prepreke s kojima se suočio, niko nije vjerovao da će ih Mourinho uspjeti preskočiti. A on je učinio baš to i osvojio nekoliko trofeja. Dočekat će ga nove prepreke opet i u Realu, ali Mourinho će ih opet preskočiti i trijumfirati, kao i uvijek", uvjeren je Maniche.

Svi se, međutim, pitaju koliko će mu kontrole dati predsjednik Perez. Mourinho, sasvim je jasno, ima svoje ideje, ali će znati pronaći zajednički jezik s predsjednikom. U velikim klubovima uvijek ima neslaganja na tim relacijama, ali to ne znači da trener i predsjednik ne mogu biti u dobrim odnosima. Sigurno je da uvijek obojica žele sve najbolje svom klubu. S obzirom na bogato znanje, inteligenciju i iskustvo koje ima Mourinho, on će tu situaciju iskoristiti bolje od svojih prethodnika.

Što se tiče odnosa s glavnim zvijezdama unutar ekipe, Mourinho je i tu broj 1 u svijetu. On dobro zna da samo uz pomoć svojih asova može iz njih izvući ono najbolje. Mourinho i Cristiano Ronaldo znaju se jako dobro. Ronaldo jako naporno radi i trenira svakoga dana, to će treneru itekako olakšati posao.

"Na kraju, ono što navijače najviše zanima jesu pobjede i trofeji. Prevedeno, biti bolji od Barcelone. S Mourinhom će Real lakše izgraditi onu koheziju koja mu je nedostajala prošlih godina, te osvajati trofeje u svim takmičenjima", zaključio je Maniche.