Euro u statistici
1

Glavom postignuto 42 posto golova

Totalsport
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Hrvatska i Ukrajina nakon odigranoga prvog kola predvode listu reprezentacija s pogocima postignutima glavom na Euru: dva puta je to uspjelo Mariju Mandžukiću i Andriju Ševčenku, uz Alana Džagoeva najboljim strijelcima turnira.

Od 19 dosad postignutih pogodaka u Poljskoj i Ukrajini ukupno osam postignuto ih je glavom, što daje postotak od 42%. Za usporedbu, tokom prošle sezone u "ligama petice" palo je samo 18% posto pogodaka glavom, a tokom eurokvalifikacija još i manje – svega 16 posto.

Pogodak Samira Nasrija protiv Engleske došao je nakon neprekinutog niza od 21 dodavanja francuskih nogometaša. Riječ je o najviše dodira koji su prethodili pogotku na jednome Evropskom prvenstvu još od Italije 1980. godine.

Kad su u pitanju Englezi, već treći put zaredom u otvarajućoj utakmici Evropskog prvenstva, nakon Belgije i Holandije 2000. godine te Portugala 2004., prvi gol postigli su glavom. Ukupno su, gledano od završnice u Italiji 1980. godine, Englezi postigli najviše golova glavom na EP-ima uz Italiju i Portugal, ravno deset.

Uz Englesku vezano je još nekoliko negativnih rekorda poslije prvog kola. Odigrali su nogometaši Roya Hodgsona samo 51% svojih dodavanja u polovici suparničke (francuske) ekipe, što je najmanji postotak u prvom kolu. Englezi su također uputili najmanje udaraca u okvir gola u prvom kolu, samo jedan (Lescottov pogodak), a Steven Gerrard najviše je puta (7), jednako kao i Poljak Eugen Polanski, uklizao u utakmicama prvog kola.

Fabio Coentrao, lijevi bočni nogometaš Portugala, uspješno je realizirao najviše (6) driblinga u prvom kolu, dok je najviše dodira u jednoj utakmici (77) imao španski veznjak Andres Iniesta protiv Talijana. Njegov klupski i reprezentativni saigrač Xavi Hernandez na toj je utakmici upisao najviše pokušaja dodavanja: 107!

S te utakmice također dolazi najviši (66%, Španci) i najmanji (34%, Talijani) posjed lopte.

Najviše su prekršaja u prvih 90 minuta napravili Poljaci na otvaranju protiv Grka, čak 23.

Suorganizatori Ukrajinci prvi su domaćini koji su na otvaranju Eura ostvarili pobjedu od Holanđana (1-0, Češka) i Belgijaca (2-1, Švedska) na turniru koji su 2000. godine suorganizirali s Belgijcima.