Nogomet
0

Glavni pobjednik prvenstva "Euro 2008" je austrijska privreda

FENA
Pred sutrašnje otvaranje Evropskog prvenstva u fudbalu "Euro 2008" jedno je već jasno, a to je da će glavni pobjednik ovog velikog takmičenja biti privreda Austrije, koja očekuje promet od 1,132 milijarde eura, pišu austrijski mediji.

Ovo takmičenje, kako prognoziraju eksperti, treba da podstakne ovogodišnji bruto domaći proizvod za 0,21 posto.

Posebno trgovina i turizam očekuju dodatne prihode, jer su izdaci navijača tradicionalno veći nego potrošnja običnih turista.

Tokom trosedmičnog prvenstva, Privredna komora očekuje 1,98 miliona noćenja gostiju u Austriji. Pri tom gosti iz Njemačke, Italije i Francuske važe za dobre platiše i u prosjeku će ostati u zemlji četiri dana i dnevno trošiti po 250 eura.

Što se tiče navijača iz Rumunije i Češke, njihova platežna moć je nešto slabija, pa se prognozira da će trošiti oko 150 eura dnevno.

Evropsko prvenstvo je Austriji donijelo i rast zaposlenosti, jer će narednih nedelja biti otvoreno 13.389 dodatnih radnih mesta i to samo 10.000 u turizmu .

"Euro 2008" treba da, pored ekonomskih efekata, donese koristi i imidžu Austrije, jer će tokom takmičenja u toj zemlji boraviti više od 8.000 novinara, koji će izvještavati o fudbalu, ali i o samoj zemlji.

Privredna komora korist ovog načina reklame u svijetu procjenjuje na oko 300 miliona eura.