Nogomet
9

Glavni istražitelj korupcije u FIFA-i podnio ostavku

Klix.ba
Michael Garcia (Foto: EPA)
Michael Garcia (Foto: EPA)
Čovjek zadužen za istragu o korupciji pri izboru organizatora Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. i 2022. godine, američki advokat Michael Garcia, u srijedu je podnio ostavku na ovu funkciju, što će dovesti do novih previranja u svjetskom nogometu.

Njegova ostavka je došla nakon što mu je FIFA odbacila žalbu u kojoj je naveo da je njegov izvještaj pogrešno tumačen, usljed čega je odlučeno da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina SP-a.

Garcia se zapravo žalio na način na koji je njemački nezavisni presuditelj Hans-Joachim Eckert sumirao njegov izvještaj, ističući brojne materijalne propuste i pogrešnu interpretaciju. No, čini se kako će Eckertova odluka barem u doglednoj budućnosti ostati netaknuta kada je riječ o SP-u 2018. i 2022, javlja CNN.

Advokat je dodao kako je ostavku na svoju funkciju glavnog istražitelja podnio i zbog nedostatka liderstva u FIFA-i.

Garcijin kolega, američki advokat David Larkin je ocijenio kako je sada i Garcia spoznao ono na šta su mnogi upozoravali mjesecima, a to je da njegov vlastiti izvještaj nije validan ni vjerodostojan. Inače, Larkin je pozivao na veću odgovornost FIFA-e u ovom slučaju.