FIFA-in izbor
79

Giroud postigao najljepši pogodak sezone, Buffon postao prvi dobitnik nagrade za najboljeg golmana

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Giroudova majstorija protiv Crystal Palacea (Foto: EPA-EFE)
Najljepši pogodak protekle sezone postigao je Olivier Giroud i dobio je nagradu Puskas na večerašnjoj svečanosti The Best FIFA Football Awards u Londonu.

Francuz je nastupajući za Arsenal u susretu protiv Crystal Palacea 1. januara ove godine u engleskom Premiershipu postigao prelijep pogodak petom iza glave popularnim "škorpionom" i sasvim zasluženo je dobio ovu laskavu titulu.

Giroudov pogodak je bio najljepši u finalnoj konkurenciji s pogocima Venecuelanke Deyne Castellanos i Južnoafrikanca Oscarina Masuluke.

Prvi put ove godine FIFA je dodijelila nagradu i za najboljeg golmana, a ona je otišla u ruke Italijana Gianluigija Buffona. U konkurenciji za nagradu su bili i Kostarikanac Keylor Navas i Nijemac Manuel Neuer.

Za najboljeg trenera muške ekipe izabran je Zinedine Zidane koji je s Realom osvojio četiri titule i zasluženo je slavio u konkurenciji Italijana Massimiliana Allegrija (Juventus) i Antonija Contea (Chelsea).

FIFA je također izabrala i najbolji tim svijeta u kojem se nalaze Gianluigi Buffon (Juventus), Dani Alves (PSG), Leonardo Bonucci (Juventus/Milan), Sergio Ramos, Marcelo (Real Madrid), Luka Modrić, Toni Kroos (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona), Neymar (Barcelona/PSG), Lionel Messi (Barcelona) i Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Nagrada za najbolje navijače je uručena pristalicama Celtica, dok je nagradu za fair-play dobio Togoanac Francis Kone koji je tokom utakmice češke lige spasio život protivničkom golmanu Martinu Berkovecu.

Za najboljeg trenera ženske ekipe izabrana je Sarina Wiegman (Holandija), dok je najbolja igračica svijeta Holanđanka Lieke Martens (Rosengard/Barcelona).