Nogomet
15

Gary Lineker: Blatter upravlja FIFA-om kao diktator

Anadolija
Bivši engleski fudbaler i trenutno istaknuti sportski radnik Gary Lineker je kritikovao način na koji funkcioniraju mehanizmi odlučivanja unutar krovne svjetske fudbalske organizacije FIFA-e, a predsjednika te kuće Seppa Blattera optužio da već godinama rukovodi poput klasičnog diktatora.

U intervjuu za britanski magazin GQ, Lineker je kazao da je dodjela domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru "smiješna i nepromišljena“. On je dodao da nema ništa protiv toga da se fudbal promovira u različitim dijelovima svijeta, ali se morala više analizirati činjenica izrazito visokih temperatura u Kataru.

"Za organizaciju SP-a 2022. godine u Engleskoj smo pripremali aplikaciju zajedno sa princom Williamom i premijerom Davidom Cameronom i bili smo jedini tako ozbiljan kandidat. Imao sam utisak da je odluka o domaćinu tog Mundijala donesena mnogo ranije. Blatter već dugo godina poput diktatora upravlja FIFA-om, a i optužbe za mito i korupciju unutar te kuće su odvratne“, kazao je Lineker.

Podsjetivši da je u toku i proces istraga o korupciji povodom dodjele domaćinstva za Mundijal 2018. godine Rusiji i da bi i Rusi mogli ostati bez SP-a, Lineker je kazao da je mnogo zemalja, poput Engleske i Njemačke, koje su već spremne da organiziraju ta prvenstva.