Pomoć društvu
21

Generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić nova članica Common Goala

N. K.
Sabrina Buljubašić (Foto: FK Sarajevo)
Sabrina Buljubašić (Foto: FK Sarajevo)
Generalna direktorica Fudbalskog kluba Sarajevo, Sabrina Buljubašić prva je direktorica koja se pridružila Common Goalu. Buljubašić je organizaciji pristupila krajem oktobra na prvom Nogometnom kongresu za Centralnu i Istočnu Evropu koji je održan 18 i 19. oktobra, a kojem su prisustvovali predstavnici organizacije.

"Nogomet je sport koji nas sve povezuje. Nadam se da će moja odluka da pomognem radu Common Goala inspirisati i druge da učine isto te da će više ljudi iz regije odlučiti pomoći društvu kroz nogomet", rekla je Sabrina Buljubašić.

Common Goal je nastao od StreetFootballWorlda, vodeće svjetske organizacije u polju društveno korisnog rada u sportu. Pristupanjem organizaciji, igrači, treneri i ostali zvaničnici imaju mogućnost donirati 1% godišnje zarade za neku od manjih organizacija koje djeluju unutar pokroviteljstva Common Goala, a za cilj imaju unaprijeđenje uslova života u zajednici.

Primarni cilj Common Goala je kreiranje veze između poslovne i društvene strane nogometa koja omogućava ravnopravnost spolova, unaprijeđenje uslova života, pomovisanje mira i društvene pravde.

Dugoročni cilj organizacije jeste da 1% svih prihoda iz oblasti nogometa, što u momentu iznosi približno 50 milijardi eura godišnje, bude usmjereno u unaprijeđenje društveno ekonomskih uslova.

Od osnivanja organizacije u augustu 2017. godine, 135 profesionalnih nogometaša i trenera iz preko 35 država je pristupilo Common Goalu. Jedan posto primanja odrekli su se i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin te danski klub Nordsjælland.