Sve manja posjeta
0

Gdje je nestala euforija derbija?

Piše: Edin Isanović
Tribine su bile krcate  (Foto: Monografija FK Željezničar)
Tribine su bile krcate (Foto: Monografija FK Željezničar)
U subotu u 17:00 sati na Koševu se igra najveći derbi bh. prvenstva. Sarajevo i Željezničar borit će se za prevnstvene bodove. Ipak, kao što se može primjetiti u posljednjih nekoliko godina interesovanje navijača za ovom utakmicom polako kopni.

Razloga za to je mnogo. Svakako, ono što će mnogi zaljubljenici najvažnije sporedne stvari na svijetu naglasiti jeste činjenica da kvalitet nije na nivo na kojem je nekada bio. Također, infrastruktura je izuzetno loša.

Uzmemo li u obzir da je Komitet za normalizaciju NSBiH donio odluku o zabrani prisustva gostujućih navijača i da će južna tribina najvećeg bh. stadiona biti zatvorena, onda je jasno da će posjeta 99. prvenstvenog derbija biti skormna. A nekada su vječiti derbiji znali na Koševu privući 40 ili 50 hiljada gledalaca. Recimo, 10. marta 1982. godine ostat će upamćen po rekordnoj posjeti. Sarajevo i Željo igrali su 44. gradski derbi, a na Koševu se okupilo 55.000 gledalaca.

Oba kluba bila u vrhu jugoslovenskog fudbalskog prvenstva i da su vodili bitku za izlazak na evropsku scenu.

Sarajevo je igralo u sljedećem sastavu: Janjuš, Radeljaš, Kapetanović, Vidović, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Lukić (Hadžialagić), Teskeredžić, (Jozić), Božović, i Pašić.

Plavi dres nosili su: Šujica, Berjan, Komšić, Baljić, Saračević, (Paprica), Čilić, Bahtić, Odović, Baždarević, Vlaški i Nikić.

U 33. minuti Bahtić i Baždarević pripremili su šansu za Nikića koji je poentirao za 1-0. Tim rezultatom otišlo se na odmor.

U nastavku su igrači u bordo majicama krenuli dosta agresivnije i uspjeli su preokrenuti rezultat. Sušić je u 52. minuti fenomenalno povukao loptu sa centra igrališta, odigrao dupli pas sa Teskeredžićem i na kraju postigao efektan pogodak.

Pet minuta kasnije semafor je pokazivao 2-1. Ovoga puta Sušić je sjajno asistirao za Vidovića koji je pogodio mrežu Šujice. Za igrača utakmice proglašen je aktuelni selektor bh. nogometne reprezentacije - Safet Sušić.

Na Koševu je 40 hiljada gledalaca bilo 12. marta 1967.godine. Bordo tim je pobijedio 2:0. U toj sezoni tim sa Koševa postao je prvak Jugoslavije.

Od ostalih posjeta treba izdvojiti i 13. avgust 1978. i 3.maj 1998. godine kada je na najvećem bh. stadionu bilo prisutno 35 hiljada gledalaca.