Sepp Blatter izazvao reakcije
0

"Gay navijači bi se u Kataru trebali suzdržati od seksa"

Sarajevo-x.com
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pokušao se našaliti na račun problema sa kojima bi se homoseksualci mogli suočiti tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Blatter se suočio sa kritikama zbog odluke da se takmičenje održi u zemlji u kojoj je homoseksualizam zabranjen. Vladajući zakoni u Kataru također zabranjuju alkohol na javnim mjestima, a izražena je i zabrinutost zbog visokih temperatura koje dostižu preko 40 Celzijusovih stepeni.

Blatter se pokušao našaliti nakon pitanja o problemu sa kojim će se suočiti gay navijači u Kataru, tokom govora koji je održao u Johannesburgu.

"Homoseksualci se trebaju suzdržati od bilo kakvih seksualnih aktivnosti", našalio se Blatter, a zatim nastavio u nešto ozbiljnijem tonu rekavši da "živimo u slobodnom svijetu i da je siguran da tokom SP-a 2022. godine neće biti nikakvih problema".

"To je drugačija kultura zbog druge religije, ali mi u fudbalu nemamo nikakvih granica. Mi sve otvaramo svakome i mislim da ne bi trebalo biti nikakvih diskriminacija prema bilo kojem ljudskom biću na bilo kojoj strani", rekao je Blatter.

Predsjednik FIFA-e smatra da ima još uvijek dovoljno vremena za rješavanje bilo kakvih eventualnih problema.

"Mislim da je previše zabrinutosti za takmičenje koje će se održati tek za 12 godina. U Statutu FIFA-e stoji da nema nikakve diskriminacije bilo o čemu da se radi. Samo želimo otvoriti takmičenje bilo kome i svim kulturama i to je ono što ćemo raditi 2022. godine", rekao je Blatter.

Njegovu je izjavu žestoko kritikovao bivši NBA igrač John Amaechi, koji je 2007. godine priznao da je gay. On je rekao da bi ovakva izjava trebala biti potpuno neprihvatljiva prije deset godina.

"Umjesto toga, FIFA je potvrdila marginalizaciju homoseksualaca širom svijeta", rekao je Ameachi. Prvi NBA igrač koji je priznao da je homoseksualac rekao je da, ukoliko sport ne može mijenjati društvo, onda je to malo više od odraslih ljudi koji jure za loptom.

U međuvremenu je Blatter rekao da novac nije imao utjecaja na odluku da se organizacija dodijeli Rusiji i Kataru.

"Ovo je razvoj fudbala i nije riječ o novcu", rekao je Blatter, prenose svjetski mediji.