Italija
0

Gattuso se nakon SP-a povlači iz reprezentacije

Totalsport
Gennaro Gattuso (Foto: AP)
Gennaro Gattuso (Foto: AP)
Defenzivni veznjak Milana Gennaro Gattuso (32) potvrdio je da će Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici biti posljednje takmičenje na kojem će odjenuti dres talijanske nogometne reprezentacije.

"Nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi više neću igrati za reprezentaciju. Imam već 33 godine (9. januara 2011. napunit će 33 godine) i mislim da je vrijeme da prepustim svoju poziciju nekome ko ima više energije od mene", rekao je Gttuso, koji je tokom cijele svoje karijere bio poznat po svojoj borbenosti i maratonskim trkačkim sposobnostima.

Gattuso je profesionalnu karijeru započeo 1997. godine u Perugiji, a otad je branio boje Glasgow Rangersa, Salernitane i od 1999. godine Milana. Ugovorom je za Milan vezan do 2012. godine, a nakon njegovog isteka vjerovatno će u potpunosti okončati igračku karijeru.

Ipak, spomenuo je odmah da mu je želja nakon igračke karijere započeti s trenerskim poslom.

"Moja je želja jednog dana voditi Italiju na Svjetskom prvenstvu."

Za talijansku reprezentaciju Gattuso je dosad skupio 72 nastupa, a u Južnoj Africi nastupit će na svom trećem Mundijalu, budući je branio boje "azzurra" 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, kao i 2006. u Njemačkoj kada su Talijani ponijeli naslov svjetskih prvaka.