AKN
0

Gabon pobijedio Kamerun

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Novo iznenađenje dogodilo se na 27. izdanju nogometnog Afričkog kupa nacija u Angoli. Gabon je u 1. kolu D grupe u Lubangu bio bolji of favoriziranog Kameruna s 1:0.

Kamerun je na ovo prvenstvo stigao kao jedan od favorita, ali Samuel Eto'o i suigrači taj epitet nisu uspjeli opravdati na startu. Jedini pogodak postigao je 32-godišnji napadač Gabona Daniel Cousin, član engleskog Hull Cityja, u 17. minuti.

Zanimljivo su ove dvije reprezentacije bile u istoj skupini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje su ujedno i kvalifikacije za Kup nacija. Kamerun je prošle godine dobio obje utakmice u tim kvalifikacijama, 2:0 u gostima i 2:1 na domaćem terenu, a Eto'o je u obje utakmice bio strijelac. Kamerun je na kraju osvojio prvo mjesto u skupini i izborio plasman na Mundijal u Južnoafričku Republiku, dok se Gabon morao zadovoljiti s drugim mjestom, koje mu je omogućilo dolazak u Angolu (dovoljno je bilo osvojiti jedno od prva tri mjesta).

Odbrana Gabona u tim je kvalifikacijama primila 7 golova u šest utakmica, a četiri od njih u dva sraza s Kamerunom. No, ovoga puta je bila četvrta i odoljela svim izazovima koje su pred nju stavili Eto'o i ostali igrači Kameruna.

Dodajmo da je 33-godišnji branič Rigobert Song, član turskog Trabsonspora, nastupom u ovoj utakmici postao bi prvi igrač u povijesti Afričkog kupa nacija koji je zaigrao na osmom različitom izdanju afričkog prvenstva. Dosad su na sedam smotri nastupili Alain Gouamene iz Obale Bjelokosti i egipatski napadač Hossam Hassan. Kapetan Egipta Ahmed Hassan također sudjeluje na svom osmom uzastopnom Kupu nacija, ali 1996. godine je samo bio član selekcije, ali nije upisao nastup.

Song je već rekorder po broju odigranih utakmica na Kupu nacija. Ovo mu je bila 34., a nije propustio niti jednu utakmicu za Kamerun od prvog nastupa 1996. godine u Južnoafričkoj Republici.

U drugom utakmicu 1. kola u D grupi sastaju se Tunis i Zambija.

 AKN, 1. kolo D grupe:

Gabon – Kamerun 1:0 (Cousin 17)

Tunis – Zambija (19.30)