Dobar početak sezone
350

Futsaleri GFC Sarajevo žele proboj u vrh tabele, slijedi im derbi protiv lidera

N. K.
Gradski futsal klub Sarajevo u novu sezonu je ušao sa željom da napravi iskorak u odnosu na ranije godine, kada je također bio u samom vrhu bh. futsala.

Ipak, ekipe Mostara i Radnika su u posljednje dvije sezone osvojile prvenstvo, a da je bilo malo više sreće u pojedinim utakmicama, te da je ekipa GFC-a imala veći roster, vjerovatno bi se do posljednje utakmice i sama borila za titulu prvaka.

U ovoj sezoni, u šest odigranih utakmica, GFC Sarajevo ima osam osvojenih bodova, ali ambicije su i dalje velike. S obzirom na to da je prvenstvo dugo, te da u play-off ide čak osam ekipa, u sarajevskom klubu vjeruju da mogu ostvariti sve svoje ciljeve, kako u prvenstvu, tako i u Kupu, gdje 6. decembra igraju protiv ekipe FC Salines.

U 1. kolu Sarajevo je odigralo gradski derbi protiv Futsal kluba Željezničar, novajlije u ligi. Susret je završen rezultatom 3:3, nakon čega je u Skenderiju stigao Radnik, odakle je, uz dosta sreće, odnio pobjedu rezultatom 6:5. Potom je uslijedila pobjeda nad Brotnjom u Čitluku od 5:4, a onda povratak u Skenderiju, ali i novi poraz, ovaj put od nekadašnjeg prvaka FC Mostara, koji je slavio 5:2. Uslijedilo je gostovanje u Banjoj Luci kod Borca, odakle se GFC vratio neporažen (5:5), a onda je uslijedila i prva pobjeda na domaćem terenu i to protiv MNK Hercegovina rezultatom 5:1.

"S obzirom na bodovni saldo u prvih pet kola, utakmica protiv MNK Hercegovina za nas je bila od izuzetnog značaja. Bili smo svjesni da nas samo pobjeda ostavlja u gornjem dijelu tabele i tako smo se postavili od samog početka. Bili smo agresivni u fazi odbrane, nismo dozvolili protivniku da igra svoju prepoznatljivu igru, što je nama ostavilo dosta prostora u napadu. Na kraju sasvim zaslužena pobjeda, koja će nam, nadam se, dati dodatnu energiju da budemo još bolji do kraja prvog dijela prvenstva”, riječi su Nijaza Mulahmetovića, trenera sarajevske ekipe.

U utakmici protiv MNK Hercegovina briljirao je Nedžad Hodžić, koji je upisao pet asistencija, a mrežu protivnika pogađali su i Jasmin Hodžić, Anes Džafo, Ivan Peko (autogol), te u dva navrata Josip Bilić.

Prvi strijelac ekipe je reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od najperspektivnijih mladih igrača u našoj državi Faruk Brkanić, koji je postigao četiri pogotka. Po tri gola dali su Jasmin Hodžić, Anes Džafo, Josip Bilić, te Muanis Duvnjak, također reprezentativac BiH, dok su po dva puta mrežu protivnika pogađali Ibrahim Hršumović i Nedžad Hodžić, koji se uspješno vratio na teren nakon oporavka od teške povrede i operacije.

Edis Mršo, Stefan Jokić i Amel Handžić postigli su po jedan gol, a među strijelce, za tim GFC-a, pogađajući vlastitu mrežu, upisali su se i Peko, te Marinković.

U narednoj utakmici ekipa GFC-a ide u goste ekipi Sloge, koja je trenutno vodeća ekipa Premijer lige BiH sa čak pet pobjeda I jednim remijem.

"Narednu utakmicu igramo protiv još uvijek neporažene Sloge, gdje nas očekuje izuzetno teška utakmica i puna dvorana. Protivnik koji nije puno mijenjao tim i način svoje igre u odnosu na prošlu sezone, a rezultati su vjerujem i iznad njihovih očekivanja. U svojim redovima imaju najboljeg strijelca kao i još nekoliko izuzetno kvalitetnih individualaca. Mi u ovu utakmicu ulazimo dosta oslabljeni zbog povreda i kartona ali svejedno sa ambicijama da prekinemo njihovu nepobjedivost ove sezone”, kazao je Mulahmetović te za kraj dodao kako se GFC zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo i ministru Kenanu Magodi, te načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću, na kontinuiranoj podršci tokom ove sezone, kako seniorskog, tako i juniorskog tima, koji je trenutno u samom vrhu omladinske Premijer lige BiH u futsalu.