12. kolo
35

Futsal liga BiH: Mostar i Centar ZAMM upisali remije, Salines preuzeo vrh tabele

Klix.ba
Foto: Facebook (Zrinjski - Centar)
Foto: Facebook (Zrinjski - Centar)
Sezona u Futsal Premijer ligi BiH stigla je do 12. kola, koje je odigrano tokom vikenda, a ekipa Salinesa preuzela je vrh tabele.

Pregled 12. kola počet ćemo utakmicom igranom u Gornjem Vakufu između MNK Sloga i MNK Kaskada. Ovaj meč ponudio je fantastičan futsal, uz nevjerovatan povratak domaćeg tima, koji je uspio preokrenuti zaostatak 3:0 na poluvremenu i pretvoriti ga u pobjedu 6:5.

Već u 5. minuti, Buljubašić dovodi goste u vodstvo 1:0, a isti igrač minutu poslije postiže i drugi pogodak za svoj tim i Kaskadi donosi duplu prednost. U 7. minuti, bilo je već 0:3, a ovog puta mrežu Delića pogodio je Husejnović, da bi u sljedećem napadu domaći uspjeli smanjiti na 1:3, uz pogodak Milanovića, koji je ušao s klupe.

Nakon burnih osam minuta i četiri pogotka, uslijedilo je kratkotrajno zatišje, a onda nastavak golijade. Naime, u 12. minuti mrežu Alibegovića pogađa sjajni Zukan, čime je najavio preokret svog tima.

Početni šok nakon tri brzo primljena pogotka, Sloga je uspjela anulirati već u 15. minuti, kada mrežu gostiju za poravnanje na 3:3 pogađa Latić, a već minutu poslije uslijedio je i potpuni preokret i to u režiji Sabahudina Petaka, koji postiže pogodak za 4:3.

Bio je to ujedno i rezultat prvog dijela, u kojem je viđeno sedam pogodaka i odličan futsal.

U nastavku se na novi gol čekalo sve do 33. minute, kada se u listu strijelaca ponovo upusuje Zukan, a isti igrač u 38. minuti kompletira svoj hat-trick i pogađa za 6:3.

Ipak, gosti uspijevaju doći do daha, te u 38. minuti Buljubašić također postiže svoj treći gol, a konačnih 6:5 postavlja Isanović u zadnjoj minuti susreta, čime je Sloga preskočila Kaskadu na tabeli i sada se nalazi na petom mjestu, s tri boda prednosti u odnosu na goste iz Gračanice.

Salines ubjedljiv na gostovanju

Uoči duela u Popovom polju, Tuzlaci su pozivali na oprez, s obzirom na to da je ekipa Belog Anđela u Tuzli osvojila bod, te da je igrom na višak uspjela iznenaditi i Mostar SG, protiv kojeg je također osvojila bod.

Međutim, od prve minute na terenu je postojao samo jedan tim – FC Salines, koji je do kraja prvog poluvremena vodio s čak 6:0.

Golijadu je otvorio pogotkom već u 1. minuti Srđan Ivanković, a nastavili su je Nikola Matijević i ponovo Ivanković, koji već u 5. minuti odvodi Salines do vodstva 3:0.

U 11. minuti Nermin Kahvedžić postiže pogodak za 0:4, a minutu poslije u listu strijelaca upisuje se i Džombić.

Gol za šest pogodaka prednosti na poluvremenu postigao je golman gostiju Darko Milovanović, a zanimljivo je da oba sastava vole igru s viškom u polju.

Nastavak susreta počinje novim pogotkom u mreži domaćeg tima, a ovog puta strijelac je bio Avdić, da bi domaći tim napokon uspio postići jedan gol i to preko Miljkovića, a odmah zatim i preko Novakovića.

To je samo dodatno naljutilo goste, koji prebacuju u brzinu više i postižu još pet pogodaka i to u svega četiri minute.

Džombić se upisuje u listu strijelaca za 8:2, a zatim Kahvedžić postiže drugi pogodak na susretu, a onda mrežu domaćih pogađa i Šešelj.

U 36. minuti, gol za goste postiže ponovo Avdić, a u 37. minuti u listu strijelaca upisuje se i mladi Ognjen Blagojević za konačnih 12:2 i prvo mjesto Salinesa na tabeli, nakon 12 odigranih utakmica.

Novi poraz Tanga na domaćem terenu

Tango je doživio još jedan poraz na domaćem terenu, a bodove iz Vojkovića ovog puta odnosi ekipa MNK Brotnjo, koja je izabranike Mirka Čampare, savladala rezultatom 5:1.

U 13. minuti, Marin Suton pogađa za 1:0 gostiju, ali do kraja poluvremena Tango uspijeva poravnati i to preko Slobodana Eleza.

Ipak, nastavak susreta donosi sigurniju igru gostiju, koji do prednosti dolaze novim golom Sutona.

Domaći nakon toga nisu imali snage za novo poravnanje, pa u 32. minuti Brotnjo odlazi na 3:1, uz pogodak Sesara, nakon čega se u listu strijelaca upisuje i Ćavar. Do kraja susreta, gol za konačnih 1:5 postiže Sesar.

Derbi bez pobjednika

U derbiju između Seljaka i Mostara sve vrijedno spomena viđeno je u posljednjih nekoliko minuta.

Naime, favorizovani gosti do gola prednosti stigli su u 37. minuti iz penala, koji je izveo De Souza, a domaći su smatrali da lopta uopće nije prešla gol-crtu. Ipak sudija berilo je priznao pogodak, a na drugoj strani herceglija svira šesti prekršaj domaćinu.

Udarac Semerena odbranio je Momčilović, ali je sudija vratio loptu, smatrajući da je golman stajao preblizu. Iz drugog pokušaja Semeren pogađa mrežu Mostara za konačnih 1:1.

U Mostaru su igrali Zrinjski i Centar ZAMM MC, a gosti iz Sarajeva stigli su oslabljeni za neigranje dvojice standardnih kapitena Handžića, te Đuderije.

Ipak, to se u prvom poluvremenu nije osjetilo na terenu, pogotovo nakon što je Edis Mršo postigao fenomenalan pogodak za vodstvo gostiju 1:0.

Imale su Sarajlije i nakon toga niz prilika za golove, ali Hršumović, Jusić i Sipović, nisu pronalazili put do mreže Skuhana.

U nastavku susreta Zrinjski je bio za nijansu bolji, a hrabrija igra isplatila im se u 36. minuti, kada mrežu odličnog Seferovića pogađa Luka Pehar za konačnih 1:1.

Na listi strijelaca poslije 12 odigranih kola vodeći je Marin Suton s 20 postignutih pogodaka, a prati ga Ibrahim Hršumović s 18.

Nermin Kahvedžić upisao se 17 puta u strijelce, a Amel Handžić 16, dok su po 15 pogodaka postigli Zvonimir Ćavar i Admir Zukan.

U posljednjem odigranom kolu su postignuti sljedeći rezultati: VOJKOVIĆI: KMF TANGO – MNK Brotnjo 1:5, GORNJI VAKUF/USKOPLJE: MNK Sloga – MNK Kaskada 6:5, LIVNO: MNK Seljak – FC Mostar SG 1:1, MOSTAR: HFC Zrinjski – FC Centar ZAMM mC 1:1, POPOVO POLJE: KMF Beli Anđeo – FC Salines 2:12.

U narednom, 13. kolu, lider Salines na domaćem terenu dočekuje Zrinjski, dok se u ostalim mečevima sastaju: POPOVO POLJE: KMF Beli Anđeo – KMF Tango, SARAJEVO: FC Centar ZAMM mC – MNK Seljak, MOSTAR: FC Mostar SG – MNK Sloga i GRAČANICA: MNK Kaskada – MNK Brotnjo.