Odluka navijačke grupe
187

Fukare nakon samo 30 dana prekinule bojkot, ponovo će pružati podršku Slobodi s tribina

E. B.
Predstavnici Fukara s predsjednikom Slobode Senadom Mujakovićem (Foto: FK Sloboda)
Predstavnici Fukara s predsjednikom Slobode Senadom Mujakovićem (Foto: FK Sloboda)
Najvatreniji navijači Fudbalskog kluba Sloboda, popularne Fukare, prekinuli su bojkot protiv uprave tuzlanskog kluba na čelu s predsjednikom Senadom Mujkanoviem nakon samo 30 dana.
Nakon što je Senad Mujkanović 4. jula imenovan za novog predsjednika Fudbalskog kluba Sloboda, najvatreniji navijači tuzlanskog kluba Fukare su stupile u bojkot utakmica 5. jula.

Fukare su željele da Azmir Husić preuzme upravljanje Slobodom, no nakon što se to nije desilo, objavile su da stupaju bojkot, te su pozvale sve navijače da stupe u bojkot, da ne idu na utakmice, da ne kupuju ulaznice...

Predsjednika Mujkanovića su nazivali "ublehašem", "Mačkom Tomom", te su poručili kako su u ratu sa njim.

Prije deset dana su postavili čelnicima Slobode četiri zahtjeva kao uslov za prekidanje bojkota.

Fukare su zahtjevale da se sjeverna tribina stadiona Tušanj osigura navijačkoj grupi, što uključuje prodaju ulaznica i točenje pića, a u svrhu finansiranja grupe.

Također, zatražili su zabranu organizovanog navijanja i stavljanja drugih navijačkih grupa iz BiH na sjevernu tribinu, kao što je bio slučaj prošle sezone na susretu Tuzla City - Velež.

O Uprave su zatražili i osiguravanje ulaznica za gostujuće utakmice, te da na polusezoni Sloboda zauzme prvo mjesto i da se bodovno odvojio od drugoplasiranog.

Bojkot je trajao samo 30 dana, tačnije 5. augusta u večernjim satima objavljeno je da je bojkot prekinut nakon obavljenih razgovora s Mujkanovićem.

"Odluka o povratku na tribine donesena je nakon intenzivnih sastanaka između predstavnika Fukara i članova Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sloboda, a predvodili su ih predsjednik kluba, Senad Mujkanović, te Samir Subašić i Kemal Papračanin.

Fukare su svojim bojkotom željele izraziti nezadovoljstvo nakon što je Sloboda ispala iz Premijer lige BiH. Njihov izbor za vođenje kluba nije bio prihvaćen, što je rezultiralo njihovim 'odlaskom' s tribina. Smatrali su da klub 'tone dublje' i da je potrebno hitno djelovanje kako bi se osigurao povratak u elitno nogometno društvo.

Nakon nekoliko konstruktivnih sastanaka, strane su približile svoje stavove i postigle konačan dogovor o povratku Fukara na tribine Tušnja. Svi učesnici sastanka usaglasili su se oko zajedničkog cilja - povratka Slobode u Premijer ligu BiH. Ova odluka označava novu eru saradnje između navijača i kluba te pokazuje važnost jedinstva u podršci ekipi u ključnim trenucima.

Predsjednik FK Sloboda Senad Mujkanović izrazio je zadovoljstvo zbog povratka Fukara na stadion Tušanj te istaknuo da je podrška navijača ključna za uspjeh kluba. Također, zahvalio je navijačima na strpljenju i shvatanju te se raduje zajedničkoj borbi za povratak Slobode u Premijer ligu BiH.

S druge strane, predstavnici Fukara naglasili su kako će se njihova podrška ekipi vratiti s punim intenzitetom te da će biti najglasniji i najvatreniji navijači u ostvarivanju ciljeva kluba.

Nadamo se da će povratak Fukara na tribine stadiona Tušanj donijeti dodatni zamah i motivaciju igračima i stručnom štabu FK Sloboda u borbi za povratak u Premijer ligu BiH. Sada je vrijeme za jedinstvo, podršku i zajednički rad, jer samo ujedinjeni mogu ostvariti velike ciljeve", stoji, između ostalog u saopćenju koje je izdala FK Sloboda.