Nogomet
48

Fudbalski savez RS predlaže Milovana Rajevca za selektora Zmajeva

Piše: J. H.
Milovan rajevac (Foto: AFP)
Milovan rajevac (Foto: AFP)
Milovan Rajevac, srbijanski nogometni stručnjak, bit će i zvanično kandidat Fudbalskog saveza RS za selektora A nogometne reprezentacije BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za portal Klix.ba Mile Kovačević, član IO NS BiH te predsjednik entitetskog nogometnog saveza.

"Vršili smo provjere i tražili najbolje rješenje za našeg selektora. Nakon obavljenih razgovora sa mnogim ljudima došli smo do zaključka da bi Rajevac bio kandidat za ozbiljnu priču", kaže Kovačević.

U ova dva dana Komisija za izbor selektora nogometne reprezentacije BiH razgovarat će sa Vahidom Halilhodžićem o eventualnom angažmanu na mjesto selektora. Kovačević kaže da Komisija ima ovlasti da razgovara sa svim kandidatima.

"Halilhodžić je značajan trener i ličnost. Naravno da je interesantan za ovu cijelu priču", kaže naš sagovornik.

Na pitanje da li će podržati izbor Halilhodžića kao nasljednika Safeta Sušića, Kovačević je bio neodređen.

"Vidjet ćemo kakvo je raspoloženje, kakvi su argumenti za sve kandidate. Tražit ćemo najbolje rješenje, kao i do sada. Kad smo mi blokirali bilo kakvu inicijativu koja ima snagu argumenata i koja vodi ka boljem? Nikad! To što su neki iz njima znanih razloga to tako predstavljali, to je druga stvar. To mi nikad nismo radili niti ćemo raditi u budućnosti", dodaje Kovačević.

Rajevac je 2010. godine proglašen za najboljeg trenera u Africi. Sa reprezentacijom Gane otišao je do finala Afričkog prvenstva nacija, u kojem je poražen od Egipta 1:0.

Ganu je vodio i do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2010. godine izgubivši na penale od Urugvaja.

Bio je i selektor Katara, međutim, nije se dugo zadržao na toj poziciji. Nakon poraza od Indije u prijateljskom susretu te kvalifikacionom susretu za SP protiv Vijetnama, Rajevac je dobio otkaz.

Bio je kandidat za selektora Egipta, ali je tamošnji savez odlučio ovu ulogu povjeriti Amerikancu Bobu Bradleyju.