Po uzoru na Kosovo
0

Fudbalski savez RS-a traži da igra prijateljske utakmice

Klix.ba
Gradski stadion u Banjoj Luci
Gradski stadion u Banjoj Luci
Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske (FSRS) Mile Kovačević je najavio danas da će ta organizacija od Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) zatražiti odigravanje prijateljskih utakmica.

Prema njegovim riječima, nakon jučerašnje odluke FIFA-e da Kosovu dozvoli odigravanje prijateljskih utakmica ne vidi nijedan razlog da se to ne omogući i FS Republike Srpske, koji je punopravan član FSBiH, legitimno priznat od FIFA-e i UEFA-e.

"Loša stvar je što je Kosovo dobilo tu mogućnost, ali je to plus za Republiku Srpsku i sada se možemo nadati utakmicama naše reprezentacije. Očekujem pomoć drugih saveza, a Srbija do sada nije mogla lobirati za nas, jer se nalazila u delikatnoj situaciji”, izjavio je Kovačević za Glas Srpske, ne obazirući se na činjenicu da je Kosovo međunarodno priznata zemlja, čiju je nezavisnost potvrdilo 90 zemalja.

Izvršni komitet FIFA-e je jučer na sastanku u Budimpešti, na prijedlog predsjednika Seppa Blatera, dozvolio Kosovu odigravanje prijateljskih utakmica, uprkos protivljenju predstavnika matične organizacije UEFA-e.

Tim povodom danas će se u glavnom gradu Mađarske održati sastanci između Blatera, predsjednika UEFA-e Michela Platinija i delegacije Fudbalskog saveza Srbije (FSS).